Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους KinderDocs ταξιδεύει στη Σαντορίνη, από τη Δευτέρα 8 Απριλίου έως την Τετάρτη 10 Απριλίου.

Τη διοργάνωση και τη χρηματοδότηση έχει αναλάβει το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας “Θησέας Κυκλάδων”, εντάσσοντάς το στις δράσεις κοινωνικοσυναισθηματικής εκπαίδευσης παιδιών και εφήβων.

Η δράση υλοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Θήρας και της Επιτροπής Πολιτισμού σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού. Δεκαεπτά επιλεγμένα ντοκιμαντέρ του προγράμματος θα προβληθούν σε ένα τριήμερο πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τους μαθητές/τριες της Ε’-ΣΤ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου. Οι ταινίες αποκαλύπτουν στα παιδιά και τους νεαρούς θεατές όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής και όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους, ανοίγοντας παράθυρα στην καθημερινότητά τους και προσφέροντας ευκαιρίες για προβληματισμό και συζήτηση.

Στα ντοκιμαντέρ, που είναι επιλεγμένα ώστε να μιλάνε στη δική μας πραγματικότητα, πρωταγωνιστούν παιδιά και νέοι, ενώ τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται καλύπτουν σύγχρονα ζητήματα, που απασχολούν τα παιδιά και τους εφήβους. Στο επίκεντρο των ταινιών, που θα προβληθούν, βρίσκονται οι ανθρώπινες σχέσεις, το σχολικό περιβάλλον, οι διαφορετικοί πολιτισμοί, η μετανάστευση, η παιδική εργασία, οι επιστήμες, το μέλλον. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στην αυθεντική τους γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους, κάθε μέρα σε δύο ζώνες, στον κινηματογράφο Villaggio.

Δράση ανοιχτή για το κοινό
Επίσης, τη Δευτέρα 8 Απριλίου στις 19:00, στο Οινοποιείο Μπουτάρη, θα προβληθεί -σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας– το ντοκιμαντέρ “More human than human”.

Ποιες είναι οι προσδοκίες από την τεχνητή νοημοσύνη και οι συνέπειές της για τον σημερινό κόσμο; Σε ποιους τομείς χρησιμοποιείται ήδη και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας, τις δουλειές και τις σχέσεις μας; Σε αυτή τη μεγάλου μήκους ταινία που ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Hot Docs Film Fest 2018 στο Τορόντο, και που κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν όλες τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα και επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που θα πάρει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Υπάρχει άραγε κίνδυνος το δημιούργημα του ανθρώπου, πολύ ικανότερο από τον ίδιο, διασυνδεδεμένο, αποκτώντας ίσως και αυτοσυνείδηση, να ξεπεράσει το ανθρώπινο είδος;

Την ταινία θα προλογίσει η δημοσιογράφος και διευθύντρια του KinderDocs, Δήμητρα Κουζή και θα ακολουθήσει συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά με το KinderDocs
Το KinderDocs είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται από το 2016 σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 στην Αθήνα και το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ στηρίζουν δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία). Το KinderDocs διαθέτει κάθε χρόνο την έγκριση ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association. Απευθύνεται σε παιδιά και νέους από Δ’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου, εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, καθώς και όλους όσους αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Από το ξεκίνημά του τον Φεβρουάριο του 2016, 23.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει τις 82 προβολές για σχολεία και το ευρύ κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το πρόγραμμα έχει ταξιδέψει στην Κομοτηνή, την Άμφισσα και σε πέντε Μουσεία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2018, το KinderDocs επιμελήθηκε το παιδικό και νεανικό πρόγραμμα του Festival dei Popoli, ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, που διοργανώνεται στη Φλωρεντία από το 1959.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here