16.4 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Πλακιωτάκης: “Το Μεταφορικό Ισοδύναμο αξιολογείται και θα εξορθολογιστεί”

Share

“Ένα επιδοματικού χαρακτήρα μέτρο, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν συνιστά μεταρρύθμιση. Ούτε βεβαίως μπορεί να αποτελεί τη στρατηγική προσέγγιση μιας κυβέρνησης για τα νησιά μας και τη νησιωτικότητα. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να το παρουσιάσει με αυτόν τον τρόπο, οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του δεν είχε κανένα στρατηγικό σχεδιασμό για τα νησιά και δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει για τους νησιώτες”, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Γιάννης Πλακιωτάκης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κου Σωκράτη Βαρδάκη. Επεσήμανε επίσης ότι “το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αξιολογεί ήδη το μεταφορικό ισοδύναμο ώστε να το καταστήσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο, όπως όφειλε να ήταν ευθύς εξ αρχής”.

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας πως η ανάγκη εξορθολογισμού του μέτρου αποδεικνύεται και από το γεγονός πως από τα 570 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την κάλυψή του, μόλις το 9,86% έχουν απορροφηθεί μέσα σε δύο χρόνια. Ειδικότερα, οι νησιωτικές επιχειρήσεις, δεν “αγκάλιασαν” το μέτρο, αφού μόνο 1 στις 10 έκανε χρήση, κάτι που αποτελεί τροφή για προβληματισμό.

Ειδικά σε σχέση με τα καύσιμα, όπως τόνισε ο κύριος Πλακιωτάκης, σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά και οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, αλλά και ο Σύνδεσμος Εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών Ελλάδος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

“Σε αυτόν τον εξορθολογισμό συμμετέχουν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, καθώς στόχος του Υπουργείου είναι να καταστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, όχι μόνο ένα μέτρο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής της νησιωτικής Ελλάδας μέσω της διεύρυνσης των κοινωνικών ομάδων στις οποίες απευθύνεται, αλλά και ένα μέτρο ενίσχυσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο κος Πλακιωτάκης τόνισε: “Προχωράμε, στην ένταξη της Κρήτης σε καθεστώς στήριξης για το μεταφορικό κόστος, αλλά σε τομείς που πραγματικά ευνοούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς και στη δρομολόγηση της ένταξης σε καθεστώς στήριξης για κατοίκους/επιβάτες, με εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια”.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη