Σαντορίνη: Το νέο λιμάνι και η πραγματικότητα του Αθηνιού

Η συζήτηση και η επιθυμία για νέο εμπορικό λιμάνι στη Σαντορίνη παραμένει διαχρονικά επίκαιρη ήδη από το το 1882, όταν με μελετητή τον νομομηχανικό Κυκλάδων Ισιγόνη εκπονείται οριστική μελέτη που όμως δεν μπαίνει σε εφαρμογή.

Από τότε  και σε διάφορες χρονικές περιόδους και συγκεκριμένα τα έτη 1889, 1899, 1926, 1932, 1948, 1954 και 1972 επανέρχεται το θέμα στην επικαιρότητα και ανατίθενται οι σχετικές μελέτες ή και απόπειρες κατασκευής δίχως όμως να υπάρχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το 1996 το ΥΠΕΧΩΔΕ αναθέτει στην ΑΔΚ ΑΕ μελέτη για την “έρευνα και επιλογή θέσης νέου λιμένα Θήρας”. Έξι χρόνια μετά, το 2002, το υπουργείο εγκρίνει τις Προκαταρκτικές Εκθέσεις των λιμενικών έργων στη Βλυχάδα και στον Μονόλιθο. Το 2005 το ΥΠΕΧΩΔΕ επιλέγει ως θέση του νέου λιμένα τη Βλυχάδα και αναθέτει τη σύνταξη των προμελετών, των υποστηρικτών μελετών και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το 2011, δηλαδή μετά την παρέλευση έξι ακόμα χρόνων, το υπουργείο ματαιώνει το έργο για περιβαλλοντικούς λόγους.

Το 2019, επί δημαρχίας Νίκου Ζώρζου, το θέμα επανέρχεται και μετά από απόφαση του τότε Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, ορίζεται ως φορέας υλοποίησης για την εκπόνηση μελέτης για τον νέο λιμένα Θήρας το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών/Γενική Γραμματεία Υποδομών.

Το 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας γνωμοδοτεί θετικά, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, υπέρ της προκρινόμενης από τους μελετητές θέσης για την κατασκευή του λιμένα στον Μονόλιθο. Όμως λίγους μήνες μετά γίνεται αντιληπτό ότι η πόντιση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ, που θα τροφοδοτεί το νησί με ηλεκτρικό ρεύμα από την ηπειρωτική Ελλάδα, καθιστά αδύνατη την κατασκευή του λιμένα στο σημείο. Συζητείται η μετακίνηση του λιμένα βορειότερα κατά 700 μέτρα ή ακόμα βορειότερα.

Στο μεταξύ από το 1972 ο λιμένας του Αθηνιού εξυπηρετεί τη Σαντορίνη και αποτελεί τη λιμενική πραγματικότητα για το νησί. Το 2010 ανακατασκευάστηκε, αλλά σε μόλις έξι χρόνια, το 2016, παρουσίασε σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας στις λιμενικές του υποδομές, καθώς υπέστη υπόσκαφες ζημιές που οδήγησαν στη καταστροφή μέρους των προβλητών.

Υπήρξε άμεση ανάγκη συνολικής ανακατασκευής, με τον τότε δήμαρχο Νίκο Ζώρζο να επιδιώκει με συνεχείς οχλήσεις προς την πολιτεία την εξασφάλιση του αναγκαίου ποσού και τη δημοπράτηση του έργου, κάτι που τελικά επετεύχθη το 2018 μετά από σχετική απόφαση του τότε Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Από την καλοκαιρινή περίοδο του 2021 οπότε και ο Αθηνιός ξεκίνησε να λειτουργεί με το νέο προφίλ του, μετά τις εργασίες ανακατασκευής και επέκτασής του που κράτησαν τρία περίπου χρόνια, η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι εμφανής. Ο χερσαίος χώρος του λιμανιού αυξήθηκε κατά δύο περίπου στρέμματα, ενώ το μέτωπο της προβλήτας προς τη θάλασσα αυξήθηκε επίσης στα 200 μέτρα, που επιτρέπει την ταυτόχρονη πρόσδεση μέχρι και τριών πλοίων της ακτοπλοΐας. Το λειτουργικό βάθος του λιμένα στα 9 μέτρα είναι υπεραρκετό για την ασφαλή προσέγγιση και πρόσδεση των πλοίων.

Στο πρόσφατο βίντεο που ακολουθεί, βλέπουμε τον άνετο ταυτόχρονο κατάπλου δύο μεγάλων ταχύπλοων, του Worldchampion της SeaJets και του Santorini Palace της Attica.

Το βίντεο είναι διαθέσιμο και το κανάλι του Atlantea στο YouTube εδώ.



Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη