Το πρόγραμμα προβολών του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης

Με τίτλο “Δυαδικά Όλα”, το φετινό πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης (SFF), στις 19-20 Ιουλίου, στο Σινέ Καμάρι, περιστρέφεται γύρω από την έννοια της αντίθεσης και επικεντρώνεται στην πολυδιάστατη φύση της ύπαρξης. Μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου, από ανερχόμενους και καταξιωμένους κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένους, φέρνουν στην οθόνη ιστορίες και χαρακτήρες που συναντάμε στην καθημερινή ζωή, αναδεικνύοντας όμως τη λιγότερο εμφανή πλευρά τους.

Όλα έχουν δύο όψεις αρκεί να αρχίσουμε να τα βλέπουμε. Και ο κινηματογράφος υπήρξε πάντα το ιδανικό μέσο παρατήρησης όσων πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να δούμε στην καθημερινότητά μας.

Μέσα από τέσσερα προγράμματα με διαφορετικές θεματικές, ξετυλίγονται οι δύο όψεις που συναντάμε στις ανθρώπινες σχέσεις, στη συμβίωσή μας σε κοινότητες, αλλά και αυτές που βλέπουμε στους διάφορους τόπους και κουλτούρες, αλλά και σε κοσμικά γεγονότα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:

Παρασκευή 19/7

Ώρα 21:00 – 22:10 | Mykonian Pastoral, της Ελιάνας Αμπραβανέλ, Ελλάδα, 60′, 2022

Το “Mykonian Pastoral” είναι μια κιβωτός του Νώε, όπου οι τελευταίοι αυτόχθονες ενός από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά στον κόσμο, αναζητούν καταφύγιο από τον τουριστικό κατακλυσμό που απειλεί να τους αφανίσει. Συνεχιστές των παραδόσεων μιας άλλης εποχής, αυτοί και τα ζωντανά τους μας προσκαλούν σε ένα πιο απλό και πιο αργό κόσμο, όπου ακόμα και η πιο άχαρη δουλειά φαντάζει μεγαλειώδης και πολύτιμη. Με άξονα τη Μαού, τη μοναδική αγροτική περιοχή που έχει απομείνει πάνω στο νησί, θα συναντήσουμε ένα cast από αυθεντικούς Μυκονιάτες που θα μοιραστούν μαζί μας μια άγνωστη Μύκονο, που μοιάζει περισσότερο με αντικατοπτρισμό: ένα άχρονο, γαλήνιο μέρος, όπου ο χρόνος δεν είναι χρήμα και η ήρεμη καθημερινότητα είναι πιο πολύτιμη κι απ’ το χρυσάφι. Υπάρχει στ’ αλήθεια αυτός ο κόσμος ή απλά τον φαντάζονται;

Μέσα από το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Mykonian Pastoral, θα δούμε τον συνδεδεμένο με τον τουρισμό νησί της Μυκόνου μέσα από τα μάτια των ντόπιων. Μακριά από τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα πολυτελή εστιατόρια, η ταινία εξετάζει την ήσυχη, βουκολική πλευρά του νησιού μέσα από τα φυσικά τοπία και τις ιστορίες των μόνιμων κατοίκων. Μια πλευρά που λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι έχουν βιώσει, η οποία απέχει πολύ από την καλοκαιρινή εικόνα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας.

Διαφήμιση

22:10 – 22:20 | Διάλειμμα

22:20 – 00:00 | Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους: “Stories out of concrete, people made of stardust

Γλυκές ιστορίες αγάπης, ελπίδας και ονειροπόλησης που ξετυλίγονται σε άχρωμες αστικές γειτονιές με μουντά διαμερίσματα ή σε έρημα επαρχιακά τοπία. Αυτό το πρόγραμμα βάζει στο επίκεντρο την φωτεινή και αισιόδοξη πλευρά της ανθρώπινης φύσης μέσα από χαρακτήρες που ζουν μέσα στο χάος, τη φασαρία και τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

Θα προβληθούν οι εξής επτά ταινίες μικρού μήκους: “Womb” του Θέμου Σκανδάμη, “Concrete Heart” της Enrika Panero, “The Balloon” του Hugo Suárez, “Bark Bus” του Graeme Bachiu, “Κοίτα τ’ Αστρα” του Άρη Κουβαρά, “The Date” του Levan Birkadze και “Auxiliaire” του Lucas Bacle.

Σάββατο 20/7

21:00-22:40 | Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους: “Anti-heroes next door”

Με μια πιο σκοτεινή νότα, αυτό το πρόγραμμα φέρνει στην οθόνη χαρακτήρες που άλλοτε παραφέρονται για να καταφέρουν να ακουστεί η φωνή τους ή να τραβήξουν την προσοχή και άλλες φορές για να αισθανθούν ελεύθεροι. Παράνομοι, περιθωριακοί, επαναστάτες και απόκληροι που δεν ακολουθούν τη συμβατική συμπεριφορά των ηρώων που συνήθως συναντάμε στις ταινίες αλλά έχουν τη δική τους προσέγγιση στα γεγονότα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Θα προβληθούν επίσης οι ταινίες: “Gutterball” του Terji Mohr, Chkara» του David Kvirkvelia, “Bad Kids with Saint Names” της Βίκυς Αναστασιαδου, “Danny’s Diner” της Ellie Gravitte, “Short Draft” του Σπυρίδωνα Παπασπύρου.

22:40 – 22:50 | Διάλειμμα

22:50-00:05 | Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους: “It’s all fun and games. until you get caught.”.

Εύκολα παρασύρεσαι όταν δεν υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις σου. Τι γίνεται όμως όταν σε πιάσουν; Μέσα από μια κωμική οπτική, αυτό το πρόγραμμα βάζει στο επίκεντρο την έννοια της ειλικρίνειας τόσο προς τους άλλους όσο και προς τους εαυτούς μας.

Θα προβληθούν οι ταινίες: “Fairplay” του Zoel Aeschbacher, “Skewered” του Nick Ray Rutter, “Quasi Perfetto” του Federico Frefel, “Upsidedown” του Razan Ghalayini, The Firefighter’s Ball (Le Bal Des Pompiers) της Baptiste Drapeau.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Τελευταίες θέσεις στο εργαστήριο για παιδιά
Θυμίζουμε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης (SFF) και το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ.Νομικός” έχουν προγραμματίσει για τις 18-19/7 ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά με θέμα “Τα παιχνίδια που δημιούργησαν τον Κινηματογράφο“. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ιστορικού εργοστασίου Βλυχάδα, απευθύνεται σε παιδιά 8-10 ετών (max 12 άτομα) και θα διαρκέσει συνολικά 6 ώρες (από 3 ώρες/ημέρα, 10:00-13:00). Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Έχουν μείνει λίγες διαθέσιμες θέσεις, γι’ αυτό δηλώστε εγκαίρως τη συμμετοχή σας στο alkmini.nikopoulou@hf-p.com.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη