Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα

Θετικό στον κοροναϊό είναι δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην βόρεια Ιταλία. Όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, το κρούσμα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση Covid-19 στη βόρεια Ελλάδα, είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας. Γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση, ενώ θα επιτηρείται η υγεία τους.

“Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η νόσος παραμένει μία ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία νόσος. Τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα” τόνισε ο κος Τσιόδρας.

“Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες” συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου συγκάλεσε σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Υγείας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC και, φυσικά, των κορυφαίων επιστημόνων μας, γιατρών, λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, οι οποίοι μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περιστατικό.

Ελέγχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς. Έχουμε πλέον ένα θετικό περιστατικό, το οποίο βρίσκεται σε νοσοκομείο αναφοράς, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τώρα, η οργανωμένη Πολιτεία δια των οργάνων της, κάνει την ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο ημέρες με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Επίσης, με την αεροπορική εταιρεία και, όπως λένε τα πρωτόκολλα, των επιβατών αυτών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες αποστάσεις γύρω της και του πληρώματος.

Θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα, για την κατάσταση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία, θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα.

Θα ήθελα να παρακαλέσω για μία ακόμη φορά να ακούμε τους ειδικούς, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα καλύτερα από όλους.

Ο ιός αυτός προσομοιάζει στον ιό της γρίπης. Τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά. Θα υπάρχουν περιστατικά τα οποία σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμπτώματα θα προσομοιάζουν ακριβώς με τη γρίπη. Όταν και εφόσον αισθάνεται κάποιος ότι έχει τέτοια συμπτώματα πρέπει να μείνει σπίτι του και να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευθούμε”.

Στο μεταξύ, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Τέλος, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας, οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα, με στόχο την αποφυγή διασποράς του ιού, είναι οι κάτωθι:

–  Ιχνηλάτηση επαφών -με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

– Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

– Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη