Το θέμα του Αθηνιού επί τάπητος

synantisi_gia_athinioΜε τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Λαμπρίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου συναντήθηκαν σήμερα (6/4) το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του νησιού κ. Ηλίας Πελέκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι ειδικοί μελετητές κ.κ. Αντωνόπουλος και Φλώριας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας και είχε θέμα την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Αθηνιού, το οποίο λόγω καθίζησης λειτουργεί με μία μόνο προβλήτα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υποδοχή και εξυπηρέτηση πλοίων, κρουαζιερόπλοιων και ταχυπλόων σκαφών.

Αναζητήθηκαν και συζητήθηκαν τρόποι άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ ζητήθηκε από το Υπουργείο να συντμηθούν οι χρόνοι ανάθεσης των μελετών έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στην επερχόμενη χειμερινή περίοδο. Η μελέτη που έχει αναθέσει σε ειδικούς το Λιμενικό Ταμείο Θήρας από το φθινόπωρο του 2015 δεν μπορεί να καλύψει τις προκληθείσες από τη χειμερινή περίοδο ζημιές, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερης έκτασης παρέμβαση.

Να σημειωθεί ότι οι ζημιές έχουν προκληθεί στο καινούριο έργο. Συγκεκριμένα η δημοπράτηση του έργου “επέκτασης και βελτίωσης του λιμένα του Αθηνιού” έγινε τον Μάρτιο του 2005, στις 17/12/10 το έργο περαιώθηκε ενώ η οριστική παραλαβή έγινε στις 5/9/2012, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που ήταν υπεύθυνη για το έργο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ.Λεονταρίτης δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα συμβάλει και αυτός καθοριστικά στην σύντμηση των χρόνων ανάθεσης της μελέτης και εκτέλεσης του έργου. Παράλληλα, τόσο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας βρίσκονται σε διαρκή επαφή για την άμεση περαίωση των διαδικασιών.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης: «είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ουσιαστική και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, ώστε οι κάτοικοι και οι τουρίστες να είναι ασφαλείς και η οικονομική δραστηριότητα να μη διαταραχθεί. Η Σαντορίνη είναι το στολίδι της Ελλάδας και τα προβλήματα που προκύπτουν στο νησί πρέπει να αντιμετωπίζονται με ταχύτητα και σοβαρότητα. Ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ασχολούνται με το φάκελο του έργου προκειμένου να συνδράμουν το Δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Διαβεβαιώνω ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι του Αθηνιού».


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη