Το βραχιολάκι του Μάρτη

Κατά την αστρονομία, στο βόρειο ημισφαίριο η άνοιξη ξεκινά με την εαρινή ισημερία στις 20 Μαρτίου και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Στη μετεωρολογία όμως, ως άνοιξη αναφέρονται συμβατικά οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος.

Κατά μία έννοια λοιπόν, σήμερα 1η Μαρτίου μπαίνει η άνοιξη και η παράδοση ορίζει η πρώτη μέρα του Μάρτη να μας βρίσκει να φοράμε ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο με στριμμένη κόκκινη και άσπρη κλωστή, το οποίο μας προστατεύει για να μην καούμε από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης. Ο “Μάρτης” φοριέται από σήμερα έως και τα τέλη του μήνα.

Το έθιμο του Μάρτη κρατάει πολλά χρόνια και είναι αρκετά διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες των Βαλκανίων, με μερικές παραλλαγές. Αλλού θέλουν τον Μάρτη να πέφτει μόνος του στο τέλος του μήνα, αλλού να τον καίνε στην αναστάσιμη λαμπάδα, αλλού να τον αφήνουν στα κεραμίδια για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους ή και σε τριανταφυλλιές για να τους χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές το δένουν στο πόδι του πασχαλινού αρνιού για να μην καεί στη φωτιά.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη