Σύμφωνα με την αστρονομία, η άνοιξη ξεκινά στο Βόρειο ημισφαίριο με την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου, περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Αν και η πραγματική διάρκεια της εποχής είναι 21 Μαρτίου – 21 Ιουνίου, στη μετεωρολογία αναφέρονται συμβατικά ως άνοιξη οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος.

Κατά μία έννοια λοιπόν, σήμερα μπαίνει η άνοιξη και σύμφωνα με την παράδοση, η πρώτη μέρα του Μάρτη μας βρίσκει να φοράμε ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη κόκκινη και άσπρη κλωστή, το οποίο μας προστατεύει για να μην καούμε από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης!

Το έθιμο του Μάρτη κρατάει πολλά χρόνια και είναι αρκετά διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες των Βαλκανίων, με μερικές παραλλαγές. Αλλού θέλουν το Μάρτη να πέφτει μόνος του στο τέλος του μήνα, αλλού να τον καίνε στην αναστάσιμη λαμπάδα, αλλού να τον αφήνουν στα κεραμίδια για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους ή και σε τριανταφυλλιές για να τους χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές το δένουν στο πόδι του πασχαλινού αρνιού για να μην καεί στη φωτιά.

Print Friendly, PDF & Email