Τουρκικές προτάσεις για τουρισμό πολυτελείας στο Αιγαίο

Τα φώτα της δηµοσιότητας έπεσαν στον υπουργό Ευρωπαϊκής Ένωσης της γειτονικής Τουρκίας, Εγκεµέν Μπαγίς, που βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκληµένος του συνεδρίου Mediterranean Luxury Travel Summit 2013, για πολιτικούς κυρίως λόγους.

Όµως η «είδηση» προήλθε από έναν άλλο Τούρκο επισκέπτη του συνεδρίου, τον πολύ γνωστό σε εµάς πρόεδρο του τουρκικού επενδυτικού κολοσσού Dogus, Ferit Sahenk, ο οποίος µίλησε για τη δηµιουργία ενός «διεθνούς» hub πολυτελούς τουρισµού στο Αιγαίο, πρόταση που δηµιούργησε αρκετά «πηγαδάκια» στο συνέδριο, µε συζητήσεις επιχειρηµατικής, αλλά και πολιτικής φύσης.

Ας δούµε όµως τα πράγµατα από την αρχή, µια που η τουρκική παρουσία στο συνέδριο ήταν ισχυρή, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρηµατικά.

Ο Εγκεµέν Μπαγίς µίλησε για το ευρωπαϊκό τουριστικό πρόσωπο της Τουρκίας, αλλά και για τη σηµασία της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στον τουριστικό τοµέα, χωρίς όµως να µπει σε πολλές λεπτοµέρειες.

Αντιθέτως, ο πολυπράγµων επιχειρηµατίας Ferit Sahenk, παρουσίασε όχι µόνο την ιδέα για διεθνές hub που θα προσελκύει τουρίστες «πολυτελείας» στο Αιγαίο, µε µαρίνες, κρουαζιέρες και πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και ένα σχέδιο για µια περιφερειακή συνεργασία και Ανάπτυξη, µέσω της δηµιουργίας ενός «θεσµικού οργάνου», στο οποίο θα µετέχουν Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηµατίες και θα έχει στόχο την ανάδειξη των νησιών του Αιγαίου ως προορισµό τουρισµού πολυτελείας. Και για να εξειδικεύσει τις προτάσεις του, είπε ότι το θεσµικό αυτό όργανο θα µπορεί να σχεδιάσει από κοινού την προώθηση συνδυαστικών τουριστικών πακέτων για τουρίστες πολυτελείας, καθώς και διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων µε αφετηρία την Αθήνα και τερµατισµό στην Κωνσταντινούπολη ή το αντίστροφο. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι για να γίνουν µεγάλες επενδύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, µαρίνες και περιφερειακά αεροδρόµια, πρέπει η Ελλάδα να µειώσει τη γραφειοκρατία στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, καθώς και στην έκδοση visa. Επεσήµανε ότι η Dogus προγραµµατίζει το επόµενο διάστηµα περιηγήσεις στα ελληνικά νησιά µε τρία πολυτελή κρουαζιερόπλοια και αφετηρία την Κωνσταντινούπολη, εκµεταλλευόµενος την απλούστερη διαδικασία θεώρησης που ισχύει για τους τουρίστες από τη χώρα του, έναντι αυτή της Ελλάδας.

Θυµίζουµε ότι ο όµιλος Dogus είναι ο µεγάλος «παίκτης» στις µαρίνες της Ελλάδας, έχοντας στενή συνεργασία µε τη Lamda Development, ενώ φέρεται µεταξύ των ενδιαφεροµένων για τον Αστέρα Βουλιαγµένης. Επίσης, η D-Marin, που ανήκει στον τουρκικό όµιλο, απέκτησε πριν καιρό το 51% των µετοχών της ελληνικής εταιρείας «MedMarinas» του Οµίλου Κυριακούλη.

Πηγή:  Hotel & Restaurant newsletter

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη