Σαντορίνη: Τρία μεγάλα και κρίσιμα έργα

Η έναρξη της νέας χρονιάς βρήκε τη Σαντορίνη με τρία μεγάλα και κρίσιμα έργα να βρίσκονται σε πολύ τελική φάση, δημιουργώντας θετικές προοπτικές για την επόμενη τουριστική περίοδο, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες παγκοσμίως. Μιλάμε για το ανανεωμένο από τη Fraport αεροδρόμιο, την ανακατασκευή του λιμανιού στον Αθηνιό με την επέκταση της προβλήτας, καθώς και την επιδιόρθωση του δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι, στην κρίσιμη “στροφή” που κινδύνευε με κατάρρευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μειωμένη -λόγω των περιορισμών που επέφερε η πανδημία- τουριστική κίνηση του 2020 βοήθησε σημαντικά στην ομαλότερη και χωρίς καθυστερήσεις διεξαγωγή των εργασιών.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα τρία αυτά έργα σήμερα:

Το αεροδρόμιο

Η πρόσοψη του αεροδρομίου. Φωτογραφία: Κώστας Κωνσταντινίδης
Ο χώρος αναχωρήσεων. Φωτογραφία: Ελένη Κωνσταντινίδη

Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης παραχωρήθηκε στη Fraport, μαζί με άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτίου, Χανίων, Καβάλας, Κεφαλλονιάς, Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σκιάθου, Θεσσαλονίκης και Ζακύνθου), στις 11/4/2017, για 40 χρόνια. Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από τη Fraport στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης αφορούν στην επέκταση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού, την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, την αύξηση των check-in counters από 8 σε 17, την αύξηση των πυλών αναχωρήσεων από 5 σε 6, την αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου από 2 σε 7, την εγκατάσταση νέου συστήματος διαχείρισης αποσκευών, την κατασκευή νέου φυλακίου και την αναδιοργάνωση του προαύλιου χώρου και των θέσεων στάθμευσης που υπάρχουν εκεί. Το αεροδρόμιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία με την έναρξη της νέας θερινής τουριστικής περιόδου.

Το λιμάνι στον Αθηνιό

Φωτογραφία: Κώστας Κωνσταντινίδης

Τον Φεβρουάριο του 2018 δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για οριστική λύση στο πολύπαθο λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη, με την απόφαση του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, να εγκρίνει τη δέσμευση 8,4 εκ. ευρώ για τη δημοπράτηση του έργου και αυτό χάρη στην απίστευτη επιμονή του τότε Δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου, που ασκούσε σφοδρές πιέσεις προς τον υπουργό, προκειμένου να εγκρίνει τη δέσμευση αυτού του μεγάλου ποσού. Το έργο, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει αύξηση του χερσαίου χώρου κατά δύο περίπου στρέμματα, ενώ το μέτωπο της προβλήτας προς τη θάλασσα αυξάνεται στα 200 μέτρα. Το λειτουργικό βάθος του λιμένα είναι 9 μέτρα που είναι υπεραρκετό για την ασφαλή προσέγγιση και πρόσδεση των πλοίων. Τρία μεγάλα πλοία της ακτοπλοΐας θα μπορούν να δένουν, συγχρόνως και με ασφάλεια στον Αθηνιό.

Η στροφή στον δρόμο του Αθηνιού

Φωτογραφία: Κώστας Κωνσταντινίδης
Φωτογραφία: Κώστας Κωνσταντινίδης

Στις 5/6/2020 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στον δρόμο προς το λιμάνι του Αθηνιού “μετά από μακροχρόνια μάχη για την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που διέπει το θεσμικό πλαίσιο εκτέλεσης των δημοσίων έργων”, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Το έργο αποσκοπεί στην ασφάλεια και την άρση της επικινδυνότητας του δρόμου λόγω κατολισθήσεων, μετά τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη Σαντορίνη τον Μάρτιο του 2019. Ήδη το έργο έχει σχεδόν αποπερατωθεί και απομένει η ασφαλτόστρωση του αποκατεστημένου σημείου, προκειμένου να δοθεί στην κυκλοφορία.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη