H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με 383 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μυστική ψηφοφορία, στις 16 Ιουλίου.

Ψήφισαν 733 μέλη του ΕΚ, ενώ βρέθηκε μία άκυρη ψήφος. 383 μέλη ψήφισαν υπέρ, 327 κατά και 22 απείχαν.

Το Κοινοβούλιο αποτελείται αυτή τη στιγμή από 747 μέλη, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες εθνικές αρχές. Κατά συνέπεια, ο ελάχιστος αριθμός ψήφων που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Επιτροπής είναι 374, δηλ. πάνω από 50% των μελών που απαρτίζουν το Κοινοβούλιο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μητέρα επτά παιδιών, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1958, το επάγγελμα της είναι γιατρός και μιλά Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά. Είναι υπουργός Άμυνας της Γερμανίας από το 2013 και υπουργός, σε όλες τις κυβερνήσεις της Άγκελα Μέρκελ, συνεχώς από το 2005.

Η κα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής. Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου-8 Οκτωβρίου. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21-24 Οκτωβρίου.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη