Βανδαλισμοί σε όργανα παρακολούθησης του ηφαιστείου

Βανδαλισμοί σε επιστημονικά όργανα τα οποία παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου παρατηρήθηκαν τον τελευταίο καιρό στη Σαντορίνη. Συγκεριμένα έγιναν απόπειρες καταστροφής οργάνων στη Νέα Καμένη και στην περιοχή του Μονόλιθου.

Στη φωτογραφία παρουσιάζεται ο βανδαλισμένος σταθμός του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Νέα Καμένη (περιοχή κρατήρα). Ο σταθμός αποτελούσε τμήμα του νέου γεωχημικού εξοπλισμού που εγκαταστάθηκε στη Σαντορίνη από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), με την ευκαιρία της έξαρσης του 2011-2012.

Σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή Κώστα Παπαζάχου “αν και θα καταβληθεί προσπάθεια να επισκευαστεί ο συγκεκριμένος σταθμός, η απώλειά του θα στερήσει, από το ΙΜΠΗΣ αλλά και την ίδια τη Σαντορίνη, τη δυνατότητα να παρακολουθεί με ακρίβεια τις εκπομπές CO2 από 2 μηχανήματα (λειτουργεί εδώ και έτη ο πρώτος σταθμός του ΙΜΠΗΣ), περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάλυσης και αξιολόγησης των σχετικών δεδομένων”.

Παράλληλα, εμφανίστηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά το πρόβλημα βανδαλισμού του σεισμολογικού σταθμού του Μονόλιθου. Προκαλεί εντύπωση η στόχευση του συγκεκριμένου σταθμού, μοναδικό φαινόμενο στην σεισμική παρακολούθηση της Σαντορίνης, με το βανδαλισμό του ίδιου σταθμού, περιορίζοντας τις δυνατότητες
αξιόπιστης και έγκαιρης ενημέρωσης για θέματα σεισμικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο σταθμός αποκαταστάθηκε από τεχνικούς του ΙΜΠΗΣ και λειτουργεί ξανά κανονικά, ενώ θα ληφθούν μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη