Βίντεο: Ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης στο Atlantea WebTV

Ο ηφαιστειολόγος Δρ Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), φιλοξενήθηκε στο Atlantea – Web TV και μίλησε για μια σειρά πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούσαν στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και όχι μόνο.

Στη συζήτησή του με τον Κώστα Κωνσταντινίδη, ο κος Βουγιουκαλάκης αναφέρθηκε στην επιστήμη της ηφαιστειολογίας και απάντησε στα ερωτήματα “πώς γίνεται κάποιος ηφαιστειολόγος” και “γιατί υπάρχουν τόσο λίγοι ηφαιστειολόγοι στην Ελλάδα”.

Ο κος Βουγιουκαλάκης μίλησε γενικά για την ηφαιστειότητα στην Ελλάδα και ειδικά για το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Ειδική αναφορά έγινε στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και στην αναγκαιότητα παρακολούθησής του, έργο που από το 1995 γίνεται ανελλιπώς και με συνέπεια από το ΙΜΠΗΣ.

Αναφερόμενος στο ΙΜΠΗΣ, είπε ότι διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση όλα τα δίκτυα παρακολούθησης του ηφαιστείου και υπογράμμισε τα προβλήματα χρηματοδότησής του των τελευταίων δύο χρόνων. Ενημέρωσε επίσης για την παρουσία του ΙΜΠΗΣ στο Facebook και για τη νέα ιστοσελίδα του που βρίσκεται στη διεύθυνση ismosav.gr.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση του ηφαιστείου και διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη ηρεμία. Ειδική αναφορά έγινε στο πιθανότερο σενάριο, σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το ηφαίστειο στο μέλλον.

Σχετικά με τις προβλήτες επικοινωνίας της Σαντορίνης, για την περίπτωση δραστηριοποίησης του ηφαιστείου, εξήγησε την αναγκαιότητά τους και δικαιολόγησε τους λόγους για τους οποίους έχουν προταθεί οι συγκεκριμένες θέσεις κατασκευής τους.

Ο κος Βουγιουκαλάκης αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση της ΕΛΛΕΤ για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στη Σαντορίνη και στο ενδεχόμενο μεταφοράς ηλεκτρικών φορτίων από τη Μήλο στη Σαντορίνη από την εκμετάλλευση του εκεί γεωθερμικού πεδίου.

Τέλος ο κος Βουγιουκαλάκης έκανε ειδική αναφορά στο ηφαίστειο της Αντιμήλου και στην ηφαιστειακή έρευνα που γίνεται εκεί αυτή την περίοδο.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:



Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη