“Χαίρε ξένε, στη Χώρα των Ονείρων” – Έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe στο Μουσείο Ακρόπολης

"Μέσα από τις φωτογραφίες του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα Robert McCabe αποτυπώνεται μια διαχρονική Ελλάδα γεμάτη συναίσθημα, αυθεντικότητα, ιστορία", σημείωσε η Υπουργός Τουρισμού

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης, διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου φιλέλληνα Αμερικανού φωτογράφου Robert A. McCabe, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης, με τίτλο “Χαίρε ξένε, στη Χώρα των Ονείρων”.

Η έκθεση αποτελείται από περίπου 100 επιλεγμένες φωτογραφίες, οι οποίες αποτυπώνοντας τις διαφορετικές πτυχές της Ελλάδας -φως, γη, θάλασσα, άνθρωποι- συνθέτουν ένα πλούσιο μωσαϊκό με όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς μας, που καθιστούν τη χώρα μας έναν πραγματικά μοναδικό τόπο για τους επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης και αναδεικνύουν την σημασία της διατήρησης της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

“Η έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe είναι αφιερωμένη στη διαφύλαξη της αυθεντικότητας, του χαρακτήρα, του φυσικού περιβάλλοντος και του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το όραμά μας για έναν αειφόρο τουρισμό που υπηρετεί τις αξίες μιας Ελλάδας, η οποία σέβεται το παρελθόν της και συνεχίζει να εμπνέει και να γοητεύει ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης” υπογράμμισε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την έκθεση του Robert McCabe.

Η κα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι ‘‘ο Robert McCabe, έχει βεβαίως τιμηθεί στο παρελθόν πολλές φορές για το έργο του, αυτή ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία και το Υπουργείο Τουρισμού, αναγνωρίζει και τιμά την προσφορά του, γιατί εκτός των άλλων, μέσα από τις φωτογραφίες του διακρίνουμε ασφαλώς την Ελλάδα της αυθεντικής φιλοξενίας και μια Ελλάδα όπως την οραματιζόμαστε: που ενσαρκώνει τις αξίες τις βιώσιμης ανάπτυξης’’.

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι “η ιδέα για την έκθεση “Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων”, γεννήθηκε μέσα από το νέο μας όραμα για τον ελληνικό τουρισμό, ένα όραμα που υπηρετεί το μέτρο, την ισορροπία, τον σεβασμό των ανθρώπων, της φύσης των παραδόσεων του τόπου μας’’. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον τίτλο που όπως είπε, προέρχεται από τον Ομηρικό στίχο “Xαίρε Ξείνε, παρ’ άμμι φιλήσεαι” (σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη “Ξένε μου, καλωσόρισες, έλα να σε φιλέψουμε”) και από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, “Ελλάς η χώρα των ονείρων”.

“Ο McCabe καταγράφει τον χαρακτήρα, το βλέμμα, τις προσδοκίες ενός λαού που ξέρει διαχρονικά να αγωνίζεται και να ελπίζει. Αναδεικνύει ανθρώπους, πολιτισμό, ιστορία, φυσική ομορφιά. Καταγράφει αρχιτεκτονήματα, μνημεία, καθημερινές ασχολίες και συνήθειες”, σημείωσε η κα Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε πως “οι φωτογραφίες του αναδεικνύουν πως η έννοια της φιλοξενίας στην Ελλάδα στηρίζεται ιστορικά στον ανθρώπινο παράγοντα, στην αυθεντική αλληλεπίδραση των ταξιδιωτών με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους’’.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ποιος είναι ο Robert McCabe
Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός φιλέλληνας φωτογράφος Robert McCabe, έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του πορείας στη χώρα μας, την οποία έχει υιοθετήσει ως δεύτερη πατρίδα του και με το φωτογραφικό του φακό έχει απαθανατίσει από το 1950 την Ελλάδα, τους αρχαιολογικούς χώρους, ανθρώπους καθημερινούς μέσα από διάφορες δραστηριότητες, και ειδικότερα νησιά, πριν αυτά καταστούν τουριστικοί προορισμοί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι του έχει χορηγηθεί από το Ελληνικό Κράτος το 2020 η ελληνική υπηκοότητα τιμώντας με αυτό τον τρόπο το πολύτιμο έργο του.

Έχει εκθέσει το έργο του σε πολλές πόλεις παγκοσμίως όπως Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Λονδίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη κ.α. προβάλλοντας με ένα μοναδικό τρόπο τη χώρα μας διεθνώς. Στο έργο του περικλείεται κυρίως η Ελλάδα των περασμένων δεκαετιών με ένα μοναδικό τρόπο και παράλληλα έχει εκδώσει και διάφορα βιβλία με θέμα περιοχές της χώρας μας (ΜΥΚΟΝΟΣ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΑΘΗΝΑ κ.λ.π).

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη