Covid-19: Χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου από τις αρχές Σεπτεμβρίου

Στην ομάδα του πληθυσμού που θα πρέπει να κάνει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 αναφέρθηκε κατά την αποψινή ενημέρωση η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, φαίνεται ότι οι δύο δόσεις δεν ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αντισώματα που θα τους προστατέψουν από τον κορονοϊό.

Πρόκειται για μία μεγάλη ομάδα ασθενών που σύμφωνα με τα όσα είπε η κα Θεοδωρίδου περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η τρίτη δόση, όπως εξήγησε κα Θεοδωρίδου, θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου. Αυτή θα γίνεται με εμβόλιο mRNA, είτε έχει προηγηθεί εμβολιασμός με Pfizer ή Moderna, είτε με Astra Zeneca ή Johnson & Johnosn, τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις (ή με το μονοδοσικό της J&J).

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου και η ακριβής ημερομηνία θα προσδιοριστεί στην ενημέρωση της επόμενης Δευτέρας.

Τόνισε πάντως ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσής της, η κα Θεοδωρίδου έκανε σαφές ότι κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι όμως έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν. “Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να περιορίσουμε την μετάδοση και τη σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό” ξεκαθάρισε η ίδια, τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα “συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας απειλεί, καθώς ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές μας προβλέψεις”. Παρόλα αυτά όπως είπε φαίνεται ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις προστατεύει πάνω 92% όσους έχουν εμβολιαστεί από το να νοσήσουν βαριά.

Ανάγκη για επίσπευση των ραντεβού εμβολιασμού
Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 11.160.000. Περισσότεροι από 5.900.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5% στο γενικό πληθυσμό και 62,7% στον ενήλικο πληθυσμό.

Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 20.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 96.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Σχετικά με το πρόγραμμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή 6.138 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 5.050. Επίσης περισσότεροι από 12.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα υπάρχουν και ειδικές δράσεις που αφορούν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση θέση των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τον ρυθμό ημερήσιων εμβολιασμών. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και, όπως είπε ο κος Θεμιστοκλέους, αυτό αποδίδεται στη μείωση των εμβολιασμών τον τελευταίο μήνα λόγω διακοπών και απηύθυνε έκκληση με την επιστροφή να συνεχιστεί η τήρησή των μέτρων ατομικής προστασίας και να επισπεύσουν το ραντεβού με τον εμβολιασμό όσοι ακόμα είναι ανεμβολίαστοι. Σε όλη τη χώρα, όπως είπε, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη