Χορτολιβαδικές πλέον οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση

Ξεκαθαρίζει η κατάρτιση των δασικών χαρτών

Ως χορτολιβαδικές θα πρέπει στο εξής να χαρακτηρίζονται οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση* στις οποίες δεν υπάρχει δασική βλάστηση, όπως γνωμοδότησε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) μετά από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Τη γνωμοδότηση του ΤΣΔ έκανε δεκτή ο κος Φάμελλος και η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε σε συνάντηση που είχε ο ίδιος με Βουλευτές των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, περιοχές όπου δημιουργήθηκαν τα κυριότερα προβλήματα λόγω του ανομοιογενούς χαρακτηρισμού των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση χωρίς την παρουσία δασικής.

Το πενταμελές Συμβούλιο έκρινε ομόφωνα ότι εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις.

Κατά το ΤΣΔ, οι εκτάσεις αυτές δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται σωρευτικά υπόψη για τον προσδιορισμό της οργανικής ενότητας, ώστε να συγκροτούν στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους δασοβιοκοινότητα και δασογενές περιβάλλον.

Με την ομόφωνη αυτή γνωμοδότηση, που έγινε σήμερα αποδεκτή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, δίνεται ένα εργαλείο στους μελετητές και τις Διευθύνσεις Δασών της χώρας, που καταρτίζουν αυτή την περίοδο δασικούς χάρτες, ώστε να συστηματοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού των φρυγανικών εκτάσεων που δεν φέρουν δασική βλάστηση. Αυτό θα επιφέρει και σημαντική μείωση του χρόνου κατάρτισης των δασικών χαρτών, καθώς υπήρχαν αρκετά ερωτήματα και καθυστερήσεις όσον αφορά τον χειρισμό των εκτάσεων.

Για τις περιπτώσεις των ήδη θεωρημένων, αναρτημένων δασικών χαρτών, αυτοί θα επικαιροποιηθούν με τη διαδικασία που υπάρχει στην Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού για τα πρόδηλα σφάλματα. Για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, θα γίνει άμεσα η διόρθωση-αναμόρφωση των δασικών χαρτών με διαδικασία που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το ΥΠΕΝ.


Σημ.: Τα φρύγανα είναι μικρά φυτά, συνήθως θάμνοι, με μικρά και αγκαθωτά φύλλα. Φυτρώνουν σε χαμηλά υψόμετρα σε μεσογειακές χώρες, ανθίζουν άνοιξη και καλοκαίρι και τα άνθη τους, τους προσδίδουν ιδιαίτερη ομορφιά. Αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία. Ως επί το πλείστον είναι αρωματικά και πολλά είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, καθώς χρησιμοποιούνται στην πρακτική ιατρική ήδη από την αρχαιότητα. Τα πιο γνωστά φρύγανα είναι: το θυμάρι (Coridothymus capitatus, Thymus sp.), η λαδανιά (Cistus creticus, Cistus salviifolius), η αγούθουρα ή γούδουρας (Hypericum empetrifolium), το φασκόμηλο (Salvia triloba), η αστοιβίδα (Sarcopoterium spinosum), το ρείκι (Erica manipuliflora), ο ασπάλαθος (Calicotome villosa), το σπαράγγι (Asparagus acutifolius), το λυχναράκι (Ballota acetabulosa), ο ασφόδελος (Asphodelus aestivus), η γκλομπουλάρια (Globularia alypum) κτλ.

Αυτός ο τύπος βλάστησης είναι χαρακτηριστικός των μεσογειακών οικοσυστημάτων και θεωρείται ότι είναι συνήθως αποτέλεσμα υποβάθμισης προϋπάρχουσας βλάστησης, μακκίας και δάσους. Αναπτύσσεται κυρίως σε φτωχά και βραχώδη ασβεστολιθικά και πυριτικά εδάφη ή σε εκτάσεις που έχουν επανειλημμένα καεί από πυρκαγιές.

 

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη