Χριστουγεννιάτικος οδηγός ανακύκλωσης από τον ΕΟΑΝ

Μετράμε ήδη αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, γιορτές που φέρνουν χαρά, ενθουσιασμό και οικογενειακές συγκεντρώσεις, αλλά φέρνουν μαζί και πολλές συσκευασίες και τρόφιμα. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ετοίμασε έναν χριστουγεννιάτικο οδηγό ανακύκλωσης με οδηγίες για το τι μπορεί να ανακυκλωθεί και τι όχι και συμβουλές για τη μείωση των αποβλήτων.

Τα είδη του χαρτιού περιτυλίγματος:
– Το καφέ χαρτί περιτυλίγματος (κραφτ) είναι κατάλληλο για να ανακυκλωθεί.
– Το απλό χαρτί περιτυλίγματος μπορεί επίσης να ανακυκλωθεί.
– Το μεταλιζέ, το γυαλιστερό χαρτί και το χαρτί περιτυλίγματος με στρας ή γκλίτερ δεν είναι ανακυκλώσιμα.

Ένας γρήγορος τρόπος για να μάθετε αν μπορείτε να ανακυκλώσετε το χαρτί ή όχι είναι εάν το τσαλακώσετε σε μπάλα και μείνει σαν μπάλα. Αυτό είναι καλό για ανακύκλωση. Εάν επανέλθει κοντά στην αρχική του επίπεδη θέση, δεν είναι ανακυκλώσιμο.

Συμβουλές για το χαρτί περιτυλίγματος:
– Αφαιρέστε όλες τις αυτοκόλλητες ταινίες από το χαρτί συσκευασίας πριν το τοποθετήσετε στο κάδο ανακύκλωσης.
– Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τον ενθουσιασμό σας και να είστε προσεκτικοί όταν ανοίγετε τα δώρα, καθώς μπορεί να φυλάξετε ακέραιο το χαρτί περιτυλίγματος για το επόμενο δώρο που θα τυλίξετε.
– Δώστε δώρα σε υφασμάτινες τσάντες δώρων για να αποφύγετε τη συσκευασία τους με χαρτί και να επιτύχετε την επαναχρησιμοποίηση των τσαντών στις επόμενες γιορτές.

Συμβουλές για το χαρτόνι:
– Τα κουτιά από τις εταιρείες ταχυμεταφορών είναι απολύτως κατάλληλα να ανακυκλωθούν.
– Τα κουτιά από τα υποδήματα είναι επίσης κατάλληλα να ανακυκλωθούν καθώς και τα κουτιά από τα δώρα των παιδιών.
– Θυμηθείτε να αφαιρέσετε τις πλαστικές ταινίες από τα κουτιά, καθώς και οποιαδήποτε μικρά πλαστικά κομμάτια, έτσι ώστε τα κουτιά να μπορούν να ανακυκλωθούν αποτελεσματικά.

Αν θέλετε να μειώσετε τα απόβλητα χαρτονιού, ψωνίστε από την τοπική αγορά για να αποφύγετε τη συσκευασία της μεταφοράς.

Κάρτες Χριστουγέννων:
– Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες μπορούν να ανακυκλωθούν αν δεν είναι γυαλιστερές, δεν έχουν αλουμινόχαρτο, πέρλες, στρας ή γκλίτερ.
– Όσες δεν ανακυκλώνονται, χρησιμοποιήστε τις για να κατασκευάσετε δικές σας κάρτες ή ετικέτες για τα δώρα σας.
– Θυμηθείτε επίσης να ανακυκλώσετε τους φακέλους τους. Έχουν ταπεινή καταγωγή από απλό χαρτί.

Συμβουλές για τις πλαστικές συσκευασίες:
– Εάν η πλαστική συσκευασία χρησιμοποιείται για φαγητό ή ρόφημα, ξεπλύνετε και ανακυκλώστε το. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει χαρτοπετσέτα ή αλουμινόχαρτο αλλιώς διαχωρίστε τα.
– Στις συσκευασίες όπου το χαρτόνι και το πλαστικό συνδυάζονται, όπως για παράδειγμα για να δείξουν πως είναι το παιχνίδι μέσα στο κουτί από χαρτόνι, φροντίστε να κόψετε το παράθυρο και να ανακυκλώσετε ξεχωριστά το πλαστικό και το χαρτόνι.

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση:
– Τα σπασμένα στολίδια του δέντρου, τα υλικά απομίμησης χιονιού, οι διακοσμητικές τρέσες και γιρλάντες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.
– Τα περισσότερα στολίδια δεν χρειάζονται ανακύκλωση, χρειάζονται μόνο αποθήκευση για το επόμενο έτος.
– Τα πλαστικά χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά μπορείτε να τα δωρίσετε για να επαναχρησιμοποιηθούν στις επόμενες γιορτές.
– Τα στεφάνια από φυσικά υλικά (κλαδιά, κουκουνάρια, αποξηραμένα φρούτα) μπορούν να ανακυκλωθούν στους κάδους κομποστοποίησης, αφού πρώτα αφαιρεθούν κόλλες, σύρματα και κορδέλες.
– Τα καμένα φωτάκια του δέντρου και γενικότερα τα ηλεκτρικά στολίδια κατατάσσονται ως ΑΗΗΕ (απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού) και πρέπει να τα αποθέσετε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που συνήθως συναντάμε στα καταστήματα ηλεκτρονικών και τα σουπερμάρκετ.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα:
Το 2018 δόθηκαν άδειες για κοπή 110 χιλιάδων δέντρων. Μετά τις γιορτές τα δέντρα αυτά καταλήγουν ως σκουπίδια στα πεζοδρόμια. Από εφέτος κάτι ξεκίνησε να κινείτε, καθώς αρκετοί δήμοι υιοθετούν δράσεις αποκομιδής και ανακύκλωσής τους, δημιουργώντας εδαφοβελτιωτικά και βιοκαύσιμα.
– Θυμηθείτε πριν αφήσετε το δέντρο στο πεζοδρόμιο να έχετε αφαιρέσει όλες τις διακοσμήσεις.

Απορρίμματα τροφίμων:
– Ρεβεγιόν Χριστουγέννων, ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, γιορτή του Χρήστου, του Μανώλη, της Βασιλικής και στο τέλος της ημέρας πολλά πιάτα παραμένουν άθικτα. Προσφέρετε τα φαγητά και τα τρόφιμα που σας περίσσεψαν σε ιδρύματα που οργανώνουν και διαχειρίζονται τη διανομή τους σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.
– Ή κρατήστε τα και χρησιμοποιήστε τα την επόμενη φορά που θα μπείτε στη κουζίνα για μαγείρεμα. Φρυγανιές με μέλι από το τσουρέκι που ξεράθηκε, μπιφτέκια γαλοπούλας από το κρέας που περίσσεψε και ένα σωρό άλλες συνταγές που θα βρείτε στο διαδίκτυο.
– Αν έχετε πρόσβαση σε κάδο κομποστοποίησης, μπορείτε να ανακυκλώσετε εκεί τα αποφάγια από το γιορτινό τραπέζι (εκτός από τα κόκαλα, τα γαλακτοκομικά και τα λίπη).

Μια συμβουλή για να κρατήσετε τη σπατάλη τροφίμων χαμηλά. Αγοράστε ότι χρειάζεστε και προσπαθήστε να αγνοήσετε τις αμέτρητες προσφορές των Χριστουγέννων. Και μην πανικοβάλλεστε, τα καταστήματα κλείνουν μόνο για δύο ημέρες!

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη