20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χρωματιστή καλημέρα στην καλντέρα

Share

Ένα ασυνήθιστα μεγάλο και ολόκληρο ουράνιο τόξο στόλισε την καλντέρα της Σαντορίνης για λίγα λεπτά σήμερα (12/1) το πρωί, ενώ έπεφτε ψιλόβροχο. Το εντυπωσιακό θέαμα της φωτογραφίας καταγράφηκε από το Ημεροβίγλι.

Το ουράνιο τόξο είναι μια επίδειξη της ανάλυσης του λευκού φωτός σε χρώματα. Για να μπορέσει να δει κάποιος ένα ουράνιο τόξο, θα πρέπει η πλάτη του να είναι στραμμένη στον ήλιο και να κοιτάει προς ένα σημείο του ουρανού όπου υπάρχουν αιωρούμενα σταγονίδια νερού, συνήθως δηλαδή κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μια βροχή.

Το κάθε χρώμα (δηλαδή το κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που λειτουργούν σαν μικροσκοπικά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή και έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του. Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο, με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το ιώδες στην εσωτερική. Όλα τα ουράνια τόξα έχουν την ίδια ακολουθία χρωμάτων: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό, μπλε και ιώδες. Η διαφορετικότητα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχήματος των σταγονιδίων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου.

Με πληροφορίες από τη Wikipedia

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη