Υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών μέχρι τις εκλογές η Καλλιόπη Σπανού

Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της, διαδεχόμενη τον Μάκη Βορίδη

Η καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ και πρώην Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, αναλαμβάνει από σήμερα 24/4 καθήκοντα υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών για το διάστημα μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που θέσπισε ο εκλογικός νόμος 4406/2016.

Η κα Σπανού είναι εκείνη που θα παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του θα επισκεφθεί σχετικώς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διορίσει ως Πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τη σειρά στα τρία πρώτα κόμματα για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα επιδιώξει τον σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει τις επόμενες εκλογές.

Κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων από τον απερχόμενο Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη προς την Καλλιόπη Σπανού, η νέα υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι θα εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της για να πάνε όλα καλά και να διεξαχθεί ομαλά η προεκλογική περίοδος. “Προτεραιότητά μας”, πρόσθεσε “είναι να έχουμε μια ομαλή προεκλογική περίοδο, να πάνε οι διαδικασίες όπως πρέπει και να μπορεί να εκφραστεί η λαϊκή βούληση με την ακεραιότητα που πρέπει να εκφραστεί”. Συμπλήρωσε δε πως “θα τα πάμε πολύ καλά, έχω τη βεβαιότητα ότι η υπηρεσία θα έχει προετοιμάσει όλες τις διαδικασίες και την υποδομή που χρειάζεται για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών”.

Σημειώνεται πως κατά το διάστημα μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης παραμένουν στα υπουργεία τους, με την εξαίρεση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Την αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του κυβερνητικού έργου, στη θέση του κου Οικονόμου, ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη