Στο Αμμούδι της Οίας ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 11/11/19 οι φετινές δράσεις καθαρισμού του “Dive In Action“.
Το ιδιαίτερα απότομο και μεγάλο βάθος της περιοχής έκανε πιο δύσκολο τον υποβρύχιο καθαρισμό και έκρυβε εκπλήξεις. Τέσσερις ομάδες δυτών επιχείρησαν στην πρώτη κατάδυση σε συντηρητικό βάθος ως τα 20 μέτρα, ανελκύοντας μεγάλες ποσότητες ρυπογόνων ειδών και σε δεύτερη κατάδυση μια ομάδα ανέσυρε από την υποθαλάσσια πλαγιά ογκώδη αντικείμενα, λάστιχα αυτοκίνητων κ.ά. Τα απορρίμματα ήταν κυρίως πλαστικά, μεταλλικά, αλουμινίου και γυάλινα μιας χρήσης, ενώ μεγάλες ποσότητες που ανασύρθηκαν αφορούν επαγγελματικής χρήσης αντικείμενα όπως πλαστικές χειροκίνητες αντλίες, δίχτυα, αγκίστρια, δολώματα και πετονιές, παγίδες για τα περισσότερα θαλάσσια μικρά είδη της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι διάσπαρτες μεγάλες ποσότητες σιδηρόβεργων, τμήματα γυψοσανίδας, προϊόντα οικοδομικών εργασιών και ποσότητες καναλιών καλωδίων.
Συνολικά ήρθαν στην επιφάνεια 327 κιλά σκουπίδια, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός για τον μικρό όρμο, αλλά όχι ασυνήθιστος λόγω του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών και της κίνησης σκαφών που δέχεται κατά την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο. Ακολούθησε η καταγραφή τους στη βάση δεδομένων, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Island του κοινωφελούς ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, που συλλέγει στοιχεία από ακτές και βυθούς σε όλη τη χώρα.
Το νέο στοιχείο σε αυτή τη δράση ήταν ότι όλα τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν για τον τελικό διαχωρισμό και διαχείριση, από την Hellenic Waste Management μακριά από τη χωματερή της Σαντορίνης. Σημαντική και χρήσιμη για το μέλλον, ήταν η πρώτη επαφή και συνεργασία με επαγγελματίες δύτες από την Κρήτη που ήρθαν στη Σαντορίνη με την υποστήριξη του Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa, καθώς και η αναφορά της δράσης από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA.
Με ανακοίνωσή του, το Dive In Action ευχαριστεί τον Τόλη Βουγιούκα και τον Μανώλη Χατζηγεωργίου για την πολύτιμη εθελοντική τους βοήθεια στον βυθό, την ομάδα επιφάνειας Καλλιόπη και Δωροθέα για την βοήθεια στην ανέλκυση και καταγραφή, τον Αποστόλη Στυλιανόπουλο και τον Ομάρ Αλμουκχτάρ από την ομάδα του Ατλαντίς Dive Center, το Λιμεναρχείο Θήρας για την παρουσία και ρυθμίσεις στον όρμο Αμμουδίου, όλους τους τοπικούς εθελοντές, αλλά και τα μέλη του Dive in Action: Λάζαρο Αναστασιάδη, Ιωσήφ Λομβράνο και Ανδριάνα Δαρζέντα. Μεγάλη βοήθεια στο κρίσιμο σημείο της εξόδου στην προβλήτα των ογκωδών αντικειμένων προσέφερε ο εθελοντής Βαγγέλης Ζακχαίος, εκδηλώνοντας τη μεγάλη του περιβαλλοντική ευαισθησία για την Οία και το Αμμούδι.
Παράλληλα με τη δράση έγινε και ενημέρωση για τα πλαστικά μιας χρήσης και προτάθηκαν τρόποι για τη μείωση και αφαίρεσή τους από τη ζωή μας. Οι ενημερωτικές δράσεις του Dive in Action θα συνεχιστούν άλλωστε σε παράλληλες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία του νησιού και τους επόμενους μήνες. Επόμενα βήματα της ομάδας αποτελούν οι υποτροφίες καταδυτικών περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ανάφη με την ανάδειξη ενδιαφέροντος σε εκπαιδευμένο δυναμικό για τοπικές δράσεις, ενημέρωση σε γονείς και μαθητές ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτηρίων για τη θαλάσσια ρύπανση, παράλληλες δράσεις για φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ενημερώσεις για το νέο οικονομικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας (πρακτικές και στόχοι), και τέλος η υποβολή προτάσεων και σχεδιασμός δράσεων για το 2020.
Και φυσικά, δεν ξεχνάμε!
– Μοιραζόμαστε το μήνυμα για λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης
– Λέμε ΟΧΙ στο πλαστικό καλαμάκι ή το αντικαθιστούμε με καλαμάκι από ατσάλι, μπαμπού, χαρτί ή ακόμα και με μακαρόνι
[adning id="140783"]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τέλος στα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια καλλυντικών σε μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων
- WWF: Σε επίπεδα ρεκόρ η πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο
- Δονούσα: Το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μιας χρήσης
- Ευρωκοινοβούλιο: Τέλος στα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης από το 2021
- SeaChange Greek Islands: 10 νησιά των Κυκλάδων ξεκίνησαν να αλλάζουν…