Άνθρωπος εναντίον Libratus, σημειώσατε 2

Με σκοπό να κερδίσουν το Libratus, ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, 4 από τους καλύτερους στον κόσμο επαγγελματίες παίκτες πόκερ βρέθηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες στο ίδιο τραπέζι, σε καζίνο των ΗΠΑ, παίζοντας την έκδοση του παιχνιδιού που είναι γνωστή ως no-limit heads-up Texas hold’em. Σε ανάλογο τουρνουά το 2015, οι άνθρωποι είχαν κερδίσει τον πρόγονο του Libratus, το Claudico, αλλά τώρα το Libratus ήρθε και πήρε τη ρεβάνς έχοντας κερδίσει μάρκες αξίας περισσότερων από 1,7 εκατομμυρίου δολαρίων (ευτυχώς για τους παίκτες, δεν έπαιζαν με αληθινά λεφτά!)

“Θύματα” του Libratus ήταν οι Ντονγκ Κιμ, Τζέισον Λες, Τζίμι Τσου και Ντάνιελ ΜακΚόλεϊ και πλέον μιλάμε για μια συντριπτική ήττα για την ανθρωπότητα, αλλά και για ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. “Η πρόκληση αυτή είναι τόσο μεγάλη και περίπλοκη, που ήταν αδύνατο μέχρι πρότινος για τους επιστήμονες να το επιτύχουν“, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο καθηγητής Τουόμας Σάντχολμ του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, ο οποίος μαζί με τον φοιτητή Νόαμ Μπράουν, ανέπτυξαν το Libratus. Στις διεθνείς σελίδες στοιχημάτων το Libratus εμφανιζόταν ως αουτσάιντερ.

Το Libratus δε διαθέτει μόνο περισσότερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με τον πρόγονό του το Claudico, αλλά και μια ενισχυμένη αλγοριθμική προσέγγιση στο παιχνίδι, ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ατελείς ή κρυφές πληροφορίες. “Δεν μάθαμε στο Libratus πώς να παίζει πόκερ. Του δώσαμε τους κανόνες και του είπαμε να μάθει να παίζει μόνο του”, δήλωσε ο Μπράουν. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να παίζει τυχαία στην αρχή, ωστόσο μετά από ένα χρονικό διάστημα ήταν σε θέση να βελτιώσει την προσέγγισή του και να καταλήξει σε μια εύστοχη στρατηγική.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι αλγόριθμοι με τους οποίους λειτουργεί το Libratus δεν έχουν αναπτυχθεί αποκλειστικά για το πόκερ, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορούσε μελλοντικά να έχει ποικίλες εφαρμογές, από τον στρατό ή την κυβερνοασφάλεια μέχρι και την ιατρική.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη