Μέχρι τις 29/4 οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου

Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου αναμένεται να διευκολύνει ιδιαίτερα ηλικιωμένους, εποχικά εργαζόμενους και εργαζόμενους την Κυριακή, άτομα με αναπηρία, φοιτητές και μαθητές εν μέσω εξεταστικής περιόδου κ.ά.

Για τρεις ακόμα ημέρες, μέχρι τη Μ. Δευτέρα 29/4, ώρα 23:59, θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://epistoliki.ypes.gov.gr για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου.

Δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικρατείας. Σημειώνεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου http://epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους διαπιστευτηρίων.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).
  • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
  • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές.

Σύνοψη διαδικασίας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου

  1. Εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών στον σύνδεσμο epistoliki.ypes.gov.gr έως τις 29 Απριλίου 2024.
  2. Παραλαβή του εκλογικού υλικού στη δηλωθείσα διεύθυνση.
  3. Ψήφος και αποστολή του φακέλου στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση. Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στα κέντρα διαλογής έως τις 17:00 την παραμονή των ευρωεκλογών (8 Ιουνίου 2024).

Για την καλύτερη κατανόηση της όλης διαδικασίας, δείτε εδώ έναν χρηστικό οδηγό με σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη