Δίχτυ-φάντασμα 150 μέτρων ανασύρθηκε από τον βυθό της καλντέρας

Μήνυμα ευαισθητοποίησης για την προστασία των θαλασσών από τον Pierre-Yves Cousteau

Ένα τεράστιο δίχτυ περίπου 150 μέτρων ήρθε στην επιφάνεια της θάλασσας από μια διεθνή ομάδα από οκτώ δύτες που καταδύθηκε στην καλντέρα την Παρασκευή 8 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, με σκοπό να αφαιρέσει χαμένα ή εγκαταλειμένα δίχτυα. Τα λεγόμενα δίχτυα-φαντάσματα αποτελούν απειλή για το περιβάλλον αλλά και για την ανθρώπινη υγεία, αφού σε αυτά μπλέκονται θαλάσσια ζώα που οδηγούνται σε βασανιστικό θάνατο, ενώ επιπλέον τα νάιλον δίχτυα χάνουν συνεχώς μικροσκοπικά κομμάτια τους που καταλήγουν στην τροφική μας αλυσίδα.

Το απαιτητικό αυτό εγχείρημα, στο οποίο συμμετείχαν δύτες από την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, για πρώτη φορά μεταδόθηκε σε πραγματική ροή για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ ο Pierre-Yves Cousteau περιέγραφε την αποστολή από τον βυθό. Η επιχείρηση οργανώθηκε από το Healthy Seas μαζί με τους Cousteau Divers, το Ghost Fishing και το τοπικό κέντρο καταδύσεων Atlantis Οία.

Ο Pascal van Erp, ιδρυτής του Ghost Fishing, ηγήθηκε της επιχείρησης απομάκρυνσης των
διχτυών: “Η υποθαλάσσια γεωμορφολογία της Σαντορίνης διαμορφώθηκε πριν χιλιάδες χρόνια από την ηφαιστειακή έκρηξη. Η Καλντέρα όπου βρέθηκαν τα δίχτυα είναι ουσιαστικά μια γιγαντιαία λιμνοθάλασσα με πολύ απότομα σημεία που φτάνουν γρήγορα σε βάθος 400 μέτρων. Επομένως, η αποστολή απομάκρυνσης χρειαζόταν πολύ αυστηρό σχεδιασμό κατάδυσης και ομαδική εργασία για την ασφαλή απομάκρυνση των αλιευτικών διχτυών από το νερό. Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε επίσης η διεξαγωγή της μετάδοσης της κατάδυσης σε πραγματική ροή με επικοινωνία διπλής κατεύθυνσης, την οποία βγάλαμε εις πέρας χάρη στις υπερπροσπάθειες μια εξαιρετικής ομάδας”.

Αφού ανασυρθήκαν τα δίχτυα από τον βυθό, τοποθετήθηκαν σε μεγάλους σάκους και θα μεταφερθούν σε μια εγκατάσταση καθαρισμού. Έπειτα, θα παραδοθούν στην Aquafil, η οποία θα τα μετατρέψει σε νήμα ECONYL® που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί από την Carvico, που ήταν και ο αποκλειστικός χορηγός της δράσης, για την παραγωγή υφασμάτων για μαγιό.

Ο Pierre-Yves Cousteau, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια υπερασπίζεται την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σαντορίνης και την ίδρυση μιας Προστατευόμενης Θαλάσσιας Περιοχής ανέφερε: “Η συνεργασία στη Σαντορίνη με το Healthy Seas, το Ghost Fishing και το Atlantis Oία ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Ο επαγγελματισμός και η αφοσίωση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έκαναν δυνατή την επιτυχημένη απομάκρυνση του εγκαταλελειμμένου διχτυού. Ελπίζουμε ότι αυτή η δράση θα βοηθήσει τους ανθρώπους στη Σαντορίνη και παντού στον κόσμο να καταλάβουν την κρίσιμη κατάσταση των θαλασσών και να ενωθούν ώστε να σταματήσουν την καταστροφή τους.

Η πρωτοβουλία Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε
συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς έχουν συγκεντρωθεί 375 τόνοι αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισούνται με το βάρος δύο γαλάζιων φαλαινών!

Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Μουσείου Γουλανδρή
Φυσικής Ιστορίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here