Μαθητές του ΓΕΛ Θήρας εκτοξεύουν τα όνειρά τους με το CanSant!

cansatΣτον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece που θα γίνει στις 18-21 Απριλίου στην Αθήνα πρόκειται να πάρει μέρος ομάδα μαθητών του Γενικού Λυκείου Θήρας, η οποία επιλέχθηκε μαζί με εννέα ακόμη ομάδες, μεταξύ 30 συμμετοχών από όλη την Ελλάδα! Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές λυκείου και αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου. Στόχος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο.

Κάθε σχολείο που συμμετέχει, σχηματίζει μια ομάδα 4-6 μαθητών και καλείται να κατασκευάσει ένα Can Sat, δηλαδή μια προσομοίωση ενός πραγματικού δορυφόρου, σε όγκο και σχήμα ενός κουτιού αναψυκτικού. Η πρόκληση για τους μαθητές των ομάδων είναι να χωρέσουν όλα τα βασικά υποσυστήματα τα οποία περιέχει ένας δορυφόρος, όπως σύστημα ηλεκτροδότησης, αισθητήρες και ένα σύστημα επικοινωνίας, σε αυτόν τον ελάχιστο όγκο. Έπειτα, το CanSat εκτοξεύεται σε ύψος ενός χιλιομέτρου με τη βοήθεια ενός πυραύλου και στη συνέχεια διαχωρίζεται από αυτόν, πέφτει με αλεξίπτωτο, προσγειώνεται με ασφάλεια και αναλύει τα δεδομένα τα οποία συνέλεξε, εκτελώντας έτσι την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε μαθητική ομάδα.

cansantΟ δορυφόρος με τον οποίο θα πάρει μέρος στον διαγωνισμό το σχολείο της Σαντορίνης έχει το όνομα CanSant. Κατά την πτώση θα μετρά τα μεγέθη της πρωτεύουσας αποστολής (δηλαδή πίεση και θερμοκρασία), καθώς και την κατεύθυνση και το μέγεθος του μαγνητικού πεδίου της Γης (με μαγνητόμετρο) και τα επίπεδα της ακτινοβολίας γ (με Geiger Counter). Οι μετρήσεις αυτές θα καταγραφούν πάνω σε εσωτερική κάρτα μνήμης για λόγους ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται η εκπομπή και η λήψη τους με κατάλληλο σύστημα πομπού στο CanSant και δέκτη στη βάση που θα υπάρχει στο έδαφος. Με χρήση συστήματος GPS θα συλλεχθούν επίσης τα δεδομένα θέσης του δορυφόρου. Θα προσγειωθεί με τη βοήθεια αλεξιπτώτου, τέτοιου ώστε να μην έχει ταχύτητα καθόδου μεγαλύτερη από 11 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Το εντυπωσιακό εγχείρημα-πρόκληση συντονίζουν η καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου κα Βασιλική Κόλλια, μαζί με τον καθηγητή φυσικής κο Λουκά Λυγνό. Η ομάδα αποτελείται από μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης και έχει 6 βασικά μέλη (Μπραχιμάι Ερίσα, Βαγγέλη Μπουρντά, Ντίνου Ειρήνη, Ηλέκτρα Φρεντζά, Παναγιώτη Λειβαδάρο και Φύτρου Ευανθία) και 5 αναπληρωματικά (Δρόσο Αλέξανδρο, Σπίνου Νικολέτα, Σαμψούλα Νομικού, Χρήστο Βαμβακούση και Χρήστο Αγγαλίου). Η ομάδα με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών έχει ήδη αρχίσει την κατασκευή του δορυφόρου που θα εκτοξεύσει τα όνειρά τους στον ουρανό!

Οι δέκα συμμετοχές στον πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat in Greece, από τις οποίες θα επιλεχθεί μία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό είναι οι εξής:
Can-Sant – ΓΕΛ Θήρας, CANIS – 26ο ΓΕΛ Αθηνών (Μαράσλειο), CURIEosity – ΓΕΛ Γαζίου, Galacticus Prime – Εκπαιδευτήρια Ε.Μαντουλίδη, Icaromenippus Quadro – 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, MC Team – ΕΠΑ.Λ. & Εργαστηριακό  Κέντρο Μεσσολογγίου, Solaris Sat – Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, v-space – 5ο ΓΕΛ Βύρωνα, Varvakeio Sat – Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής, Zephyrus – 7ο ΓΕΛ Ιωαννίνων.

Από το 2010 οπότε διοργανώθηκε για πρώτη φορά ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός CanSats in Europe, έχουν λάβει χώρα έξι ευρωπαικοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και το 2014.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη