Σαντορίνη: Μελέτη για τον υπολογισμό της Φέρουσας Ικανότητας

Θα εκπονηθεί από την "Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού"

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας, μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Νίκου Ζώρζου, αποφάσισε ομόφωνα να αναθέσει στην “Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού” τη σύνταξη μελέτης υπολογισμού της Φέρουσας Ικανότητας της Σαντορίνης μέσω της καταγραφής των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων του νησιού.

Η ομάδα μελέτης θα αποτελείται, κατ’ αρχήν, από τους παρακάτω:

  • Κωνσταντίνο Σερράο, καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
  • Ελένη Μαίστρου, ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
  • Σταυρούλα (Ρίβα) Λάββα, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
  • Βούλα Διδώνη, αρχιτέκτων
  • Ευάγγελο Ασπρογέρακα, επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Παναγιώτη Βουλέλλη, Χωροτάκτη-Πολεοδόμο, υπ. διδάκτωρ ΕΜΠ
  • Μιλτιάδη Λάζογλου, Δρ. Χωροτάκτη-Πολεοδόμος

Να σημειώσουμε ότι η Φέρουσα Ικανότητα μιας περιοχής (νησιωτικής ή μη) αποτελεί έναν σύνθετο δείκτη υπολογισμού του επιπέδου βιωσιμότητάς της. Είναι μια μέθοδος υπολογισμού της μέγιστης δυνατής αντοχής μιας περιοχής, σε διάφορους παράγοντες όπως ο πληθυσμός και οι περιοδικές μεταβολές του, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ποιότητα των υδάτων, η ποιότητα του εδάφους του, το μέγεθος των υγρών και στερεών αποβλήτων, ο κυκλοφοριακός φόρτος, η δομημένη επιφάνεια και οι χρήσεις της, οι ροές τουρισμού, κ.ά., ούτως ώστε να παραμένει βιώσιμη, δηλαδή να αναπτύσσεται και να λειτουργεί βάσει των αρχών της αειφορίας»

Η Φέρουσα Ικανότητα κάθε περιοχής είναι διαφορετική και ανάλογη με τα μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Για τον λόγο αυτό ο υπολογισμός της είναι αποτέλεσμα μιας εξειδικευμένης έρευνας συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων με στόχο να εκτιμώνται περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί, Οικονομικοί και Πολιτιστικοί δείκτες της περιοχής μελέτης, αναδεικνύοντας τα “κόκκινα” σημεία, εκείνα δηλαδή που χρήζουν άμεσης προσοχής και αντιμετώπισης.

Αναλυτικές πληροφορίες για την “Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού” ΕΔΩ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here