Ολοκληρώθηκε το ακτοπλοϊκό συνέδριο στη Σύρο

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέροντα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, το οποίο διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, κ. Διονύσης Τεμπονέρας, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος,  οι Βουλευτές Κυκλάδων Σύριζα, κ.κ. Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Σακέλλης, ο εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αρχιστράτηγος κ. Νικόλαος Μανωλάκος, Δήμαρχοι και αιρετοί Α’ και Β’ βαθμού από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιριών, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και οργανισμών και λοιποί προσκεκλημένοι.

Με βάση τη θεματολογία και τις τοποθετήσεις αναδειχτήκαν ζητήματα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών τόσο με τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, καθώς και ενδοπεριφερειακά, η χρηματοδότηση γραμμών δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές), χρηματοδοτικά εργαλεία για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση λιμενικών έργων, την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία η οποία θα επιφέρει την αναβάθμιση και μετασκευή πλοίων. Άλλα σημαντικά ζητήματα αφορούσαν στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, την ψηφιοποίηση του ακτοπλοϊκού δικτύου, τη διατύπωση σχεδίου προτάσεων για τα λιμενικά ταμεία, την αναμόρφωση του δρομολογιακού νόμου, την αύξηση των επιδοτούμενων γραμμών κλπ.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός το συγκεκριμένο ακτοπλοϊκό συνέδριο και να συμπεριληφθεί στον υπό διαμόρφωση και ψήφιση νέο νόμο για την ακτοπλοΐα.

Κοινή διαπίστωση όλων αποτέλεσε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η αναβάθμιση της ποιότητας και των προδιαγραφών των πλοίων εκ μέρους των πλοιοκτητών είναι διαρκής και σημαντική και πως η περαιτέρω βελτίωση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών σε όρους ποιότητας και συχνότητας αλλά και καλύτερης ενδοπεριφερειακής διασύνδεσης, μέσω των συνδυασμένων μεταφορών και ιδιαίτερα της αξιοποίησης των διεθνών αεροδρομίων του Νοτίου Αιγαίου, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των νησιωτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here