Πλαστά ελαιόλαδα στην αγορά

Με ποιες εμπορικές επωνυμίες γινόταν η διακίνησή τους στην αγορά

Την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στον χώρο της νόθευσης των τροφίμων και δη του ελαιολάδου είχε ως αποτέλεσμα η πρόσφατη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Δεσμεύτηκαν περίπου είκοσι τόνοι λιπαρής ύλης, ξένης προς το ελαιόλαδο, όπως επιβεβαιώθηκε και από αντίστοιχες δοκιμές που διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Συγκεκριμένα δεσμεύτηκαν:
– 4.600 λίτρα λιπαρής ύλης σε υπάρχουσα δεξαμενή
– 10.380 λίτρα σε μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων φερόμενων ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με την εμπορική επωνυμία “PAROS”
– 4.290 λίτρα σε μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων φερόμενων ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με την εμπορική επωνυμία “Karpos”.

[adning id="140783"]

Όπως πρόεκυψε από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους. Ακολούθως, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικούς ή μεταλλικούς περιέκτες (τενεκέδες) διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες ή επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως “Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο” καθώς και οι ιδιότητές του.

Οι εμπορικές επωνυμίες που χρησιμοποιούσε η εν λόγω εγκληματική οργάνωση για να διακινεί τα διάφορα “έλαια” είναι οι παρακάτω: 
– “PAROS” 
– “Karpos”
– “Λιοτριβειό”
– “Kriti”
– “Elias drops”
– “Ελαιώνας / Eleonas”
– “CRETA drops”

Ο ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή του καλεί τους καταναλωτές που έχουν στη κατοχή τους τα παραπάνω εμφανιζόμενα ως Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, να μην τα καταναλώσουν.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη