20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαντορίνη: 305 κιλά σκουπίδια στον βυθό του Όρμου Ταξιάρχη

Share

Με πολλά χρήσιμα στοιχεία καταγραφής και παρατήρησης για την εξαγωγή συμπερασμάτων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28/9/2019 από το Dive in Action ο υποβρύχιος καθαρισμός στον όρμο Ταξιάρχη στη Νέα Καμένη της Σαντορίνης. Δυστυχώς η ανθρώπινη παρουσία ήταν πληθωρική και στον βυθό της καλντέρας, έχοντας δημιουργήσει εστίες περιβαλλοντικής ρύπανσης που κρύβονται καλά κρυμμένες κάτω από το νερό.

Τα ευρήματα που ανασύρθηκαν από τον βυθό αφορούν κυρίως, σε πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες προϊόντων μιας χρήσης αλλά και σε επαγγελματικά εργαλεία και αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην περιοχή για την επισκευή σκαφών που εκτελούνται όλο τον χρόνο στον κολπίσκο του Ταξιάρχη. Η υποβρύχια επιθεώρηση στον βραχώδη βυθό του ηφαιστειακού κόλπου κατέγραψε την εναπόθεση και άλλων επαγγελματικών αντικειμένων όπως μπαταρίες, μοτέρ, καλώδια και τμήματα ανακατασκευής σκαφών, τα οποία δείχνουν ότι το σημείο χρησιμοποιείται για ολικές ή μερικές ανακατασκευές καταστρωμάτων σκαφών, ως φυσικός προστατευόμενος όρμος από τους συχνούς Βόρειους και Δυτικούς ανέμους.

Σημαντικός όγκος σκουπιδιών

Συνολικά συγκεντρώθηκαν 305 κιλά απορρίμματα. Το καινοτόμο στοιχείο στη δράση ήταν η απευθείας απομάκρυνση των σκουπιδιών, χωρίς να βρεθούν ούτε λεπτό στο νησί της Σαντορίνης. Το έργο αυτό ανέλαβε το μοναδικό εξειδικευμένο πλοίο στην Ελλάδα, ο “Τυφώνας“, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. Στο ειδικά διαμορφωμένο κατάστρωμα του Τυφώνα έγινε η καταγραφή, ο διαχωρισμός και η φόρτωση σε κοντέινερ ανακύκλωσης.

Αυτός ήταν ο δεύτερος υποβρύχιος καθαρισμός στο πλαίσιο τριών που θα διεξαχθούν για το 2019, από την περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, με πρόσκληση συνεργασίας καταδυτικών κέντρων, εθελοντικών καταδυτικών ομάδων, φορέων του νησιού και του Συλλόγου “Θηραϊκή Θάλασσα” που εργάζεται για την δημιουργία Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη.

Στη δράση συμμετείχαν ενεργά τα καταδυτικά Κέντρα του νησιού, Aegean Divers, Navy’s Waterworld, η καταδυτική ομάδα Dive Safari και Atlantis, ενώ σημαντική ήταν συνδρομή και διευκόλυνση του Τοπικού Λιμεναρχείου Θήρας. Η μεταφορά των ομάδων έγινε με το σκάφος της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας. Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Sea Change Greek Islands με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.

Οι επόμενες δράσεις

– Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί υποβρύχιος καθαρισμός στην Ανάφη και τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη υποβρύχιος καθαρισμός στο Αμμούδι.

– Αύριο Τρίτη 1 Οκτώβρη 2019 το ενημερωτικό περίπτερο για τη θαλάσσια ρύπανση και τα πλαστικά μιας χρήσης θα βρίσκεται στα Φηρά από τις 18:00 έως τις 22:00

Σχεδιάζονται ακόμα, εργαστήρι και δράση στον όρμο των Φηρών και με την ολοκλήρωση των τριών υποβρύχιων καθαρισμών στη Σαντορίνη, εκδήλωση ενημέρωσης – συζήτηση για τα αποτελέσματα της θαλάσσιας ρύπανσης στη Σαντορίνη και στα νησιά των Κυκλάδων.

Μην ξεχνάμε!

  • Λέμε “όχι” στο πλαστικό καλαμάκι ή χρησιμοποιούμε καλαμάκι από ατσάλι, μπαμπού, χαρτί ή μακαρόνι.
  • Προτιμάμε μη συσκευασμένα τρόφιμα.
[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη