20 C
Santorini
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα και 4 νεκροί το τελευταίο 24ωρο – Νέα μέτρα για λαϊκές και σούπερ μάρκετ

"Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη"

Share

Στους 495 ανέρχονται πλέον οι συμπολίτες μας που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, με 31 νέα κρούσματα να προστίθενται το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Επίσης το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και τέσσερις ακόμα θάνατοι, με τους νεκρούς να φτάνουν συνολικά τους δέκα (τελευταία ενημέρωση 20/3 – ώρα 20:30).

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 84 είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, 90 νοσηλεύονται και 20 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Ο μέσος όρος της ηλικίας όσων είναι διασωληνωμένοι τα 72 έτη. Μέχρι στιγμής 19 άτομα πήραν εξιτήριο.

Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 7.200 δείγματα.

Σύμφωνα με τον κο Τσιόδρα, τα μαθηματικά μοντέλα και οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν ότι είμαστε εντός των προβλέψεών μας, με τα δεδομένα που αφορούν εξαντλητική επιτήρηση των σοβαρών κρουσμάτων σε ΜΕΘ και σε νοσοκομεία. “Είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία”, είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι η πορεία θα εξαρτηθεί από την αυστηρότητα και την πίστη την οποία θα δείξουμε στα μέτρα που επιβάλλει η Πολιτεία. “Το αν ο ρυθμός αύξησης αλλάξει, το αν ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και επιβαρυμένους από χρόνια νοσήματα, αλλάξει προς τα πάνω γρήγορα και βγει εκτός των προβλέψεών μας, εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε όλοι τα μέτρα”.

Εκτίμησε παράλληλα ότι ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε περίπου δύο εβδομάδες. “Και θα είναι τόσο καλύτερη αυτή η εικόνα, όσο περισσότερη συμμόρφωση υπάρχει με τα μέτρα, τα οποία αφορούν δύο κύριους στόχους, στους οποίους πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι: Να προφυλάξουμε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα”.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι αύριο Σάββατο 21/3 θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές της χώρας, ενώ από Δευτέρα θα μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.

Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, έκανε γνωστό ότι από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται η είσοδος ενός πελάτη ανά 15 τ.μ. αντί των 10 τ.μ. που ίσχυε ως τώρα.

Εκτός της απαγόρευσης μετάβασης μη μόνιμων κατοίκων στα νησιά από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, που ανακοινώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι, απαγορεύεται επίσης ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται έως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου να καταπλεύσουν.

Επιπλέον, έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους που παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων, προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα. Επανέλαβε επίσης, ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.

“Από όλους εμάς και τη δική μας συμπεριφορά εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας” τόνισε επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο κος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε δε ότι “η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, αλλά δυστυχώς κάποιοι δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά αγνοούν τις συστάσεις” και προσέθεσε: “Τέτοιες συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία. Και η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια”.

Περαιτέρω επισήμανε ότι “κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές όπου πάνε”.

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο κος Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλώς δεν κυκλοφορούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε εκ νέου, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη