Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης: Τέσσερα θέματα προς επανεξέταση

Με επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος και που αποστέλλεται στα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης διατυπώνει τις επισημάνσεις τις πάνω σε τέσσερα από τα θέματα που ανακοινώθηκαν προ ημερών από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του τουρισμού και της οικονομίας.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Σε συνέχεια του διαγγέλματος του κ. Πρωθυπουργού την Τετάρτη 20/5/20, χαιρετίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του Τουρισμού και την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την διαφύλαξη της υγείας και την προστασία των πολιτών και επισκεπτών της χώρας.

Θα θέλαμε στο πλαίσιο αυτό να εφιστήσουμε την προσοχή σας στα ακόλουθα θέματα, τα οποία θεωρούμε πολύ βασικά για την βιωσιμότητα του τουριστικού κλάδου και αφορούν κυρίως τις εποχικές επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού.

1. Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων

Στο πλαίσιο της διατήρησης των θέσεων εργασίας και ταυτοχρόνως μείωσης της ανεργίας, εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα Συν-εργασία που καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό του μειωμένου μισθού των εργαζομένων, όταν ο μισθωτός απασχολείται σε εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση. Προκειμένου όμως να έχει επιτυχία και να ενταχθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού σ’ αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει επιδότηση εισφορών για το κομμάτι που δεν προσφέρει την εργασία του ο υπάλληλος, αλλιώς ο εργοδότης καλείται να καταβάλλει ο ίδιος όλες τις εισφορές. Δεν έχει διευκρινιστεί επίσης εάν στο Επίδομα Αδείας και στο Δώρο Χριστουγέννων που αφορά στο διάστημα για το οποίο ο εργαζόμενος καλύπτεται από το πρόγραμμα, η καταβολή από τον εργοδότη θα είναι επίσης στο 100% ή θα υπάρχει επιδότηση. Για να δοθεί κίνητρο στην επαναπρόσληψη όλων των περυσινών υπαλλήλων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, θα πρέπει να επιδοτούνται οι εισφορές, το Επίδομα Αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων στο κομμάτι που αναλογεί. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το πρόγραμμα της Αναστολής Εργασίας δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί στις εποχικές επιχειρήσεις, αφού δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη την λειτουργία τους και την πρόσληψη εργαζομένων.

2. Μείωση του ΦΠΑ της διαμονής από 13% στο 6%

Κατανοούμε την δημοσιονομική δυσκολία που έχει προκαλέσει η πανδημία και ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια δίνη, θεωρούμε όμως ότι είναι απαραίτητη η μείωση του ΦΠΑ στην διαμονή για τους 3 μήνες Ιούλιο- Αύγουστο- Σεπτέμβριο, καθότι πιστεύουμε ότι δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στα κρατικά έσοδα, αφού οι εισπράξεις μας θα είναι κατά πολύ μειωμένες. Για εμάς όμως θα κάνει μεγάλη διαφορά, διότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα πιο ελκυστικό και πιο ανταγωνιστικό προϊόν έναντι των ανταγωνιστριών χωρών, δίνοντας μεγαλύτερες εκπτώσεις στους πελάτες μας και μια χρηματοοικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις μας. Στην ελπίδα μας να διεκδικήσουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας φέτος, θα μας επιτρέψει να έχουμε καλύτερη διαχείριση στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ζωντανές.

3. Μισθώσεις τουριστικών ακινήτων και εγκαταστάσεων

Πολλοί επιχειρηματίες του Τουρισμού εκμεταλλεύονται μισθωμένα ακίνητα και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Είναι επενδύσεις σε μισθωμένα ξενοδοχεία που ανακαινίστηκαν και παλαιά κτίρια που αναπαλαιώθηκαν και μετατράπηκαν σε τουριστικά καταλύματα. Υπάρχουν επίσης μισθωμένες και διάφορες άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τον σκοπό της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι ξενοδόχοι να καταβάλλουν ενοίκια για ολόκληρο το 2020, ενώ δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν παραπάνω από 3 μήνες και με σημαντικά μειωμένα έσοδα κατά τουλάχιστον -60%. Προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού και να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην αγορά με διενέξεις μεταξύ εκμισθωτών και μισθωτών, μια νομοθετική ρύθμιση μείωσης των μισθωμάτων κατά 40% για όλο το χρονικό διάστημα του 2020 μόνο στα ακίνητα που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται ως εποχικά τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις, θα έδινε την λύση. Με την ελπίδα ότι την επόμενη χρονιά 2021 ο τουρισμός θα ανακάμψει μερικώς, ο κάθε επιχειρηματίας που μισθώνει τουριστικό ακίνητο προς εκμετάλλευση, θα συνυπολογίσει τα μισθώματα της νέας χρονιάς στα προβλεπόμενα έσοδα της νέας σεζόν.

4. Risk Assessment προορισμών 

Στην κατηγοριοποίηση επιπέδου επικινδυνότητας των περιοχών της Ελλάδας, υπάρχει μία σύγχυση στον τρόπο επιλογής προορισμού. Θεωρούμε επίσης ότι η κατηγοριοποίηση σε βαθμό κινδύνου είναι αποτρεπτική για τον επισκέπτη και προκαλεί ανισότητες μεταξύ των προορισμών. Η Σαντορίνη έχει καταταχθεί στο επίπεδο κινδύνου 2 (Μέτριο) μαζί με άλλες περιοχές και νησιά των Κυκλάδων, τα οποία όμως δεν διαθέτουν ένα υπερσύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο νοσοκομείο. Βασικός παράγων πλέον των επισκεπτών μας για την επιλογή του τόπου των διακοπών τους είναι η ασφάλεια και οι δυνατότητες που τους παρέχει ο προορισμός σε περίπτωση που νοσήσουν. Θεωρούμε ότι στο νησί μας υπάρχει το πλεονέκτημα να διαθέτουμε αυτό το υγειονομικό προβάδισμα, που καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών μας. Έτσι θα πρέπει να διαχωριστεί από τους προορισμούς που διαθέτουν απλά ένα Κέντρο Υγείας και να αναβαθμιστεί στην κατηγορία 1 (Χαμηλό). Σε συνδυασμό με το ξενοδοχείο καραντίνας που πρέπει να δημιουργηθεί στο νησί μας, κάτι απολύτως απαραίτητο για την διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε στους επισκέπτες μας ότι κατά την διάρκεια της διαμονής τους θα παραμείνουν ασφαλείς και σίγουροι για την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη