9ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός: Για να ξαναγίνει αυτονόητο αυτό που ορίζει η φύση

Παρούσα για πέμπτη φορά και η Σαντορίνη

Μητέρες σε περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας πήραν μέρος στον 9ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 4 Νοεμβρίου, από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού και με σύνθημα“Θηλασμός-Θεμέλιο ζωής”.

Το “παρών” στην ετήσια γιορτή του θηλασμού έδωσε για μία ακόμη φορά και η Σαντορίνη, με τις μητέρες να συγκεντρώνονται σε αίθουσα του εστιατορίου Πύργος, στον Πύργο. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον μητρικό θηλασμό, αλλά και η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, δείχνοντας πόσο τρυφερή, αληθινά αγνή, μα και συνάμα διακριτική διαδικασία είναι.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας“ σε Κέα, Κύθνο, Νάξο, Πάρο, Σύρο και Τήνο, όπου παραβρέθηκαν 145 γυναίκες (θηλάζουσες, έγκυες, πρώην θηλάζουσες κλπ) οι περισσότερες μαζί με τους συζύγους ή/και τα μεγαλύτερα παιδιά τους, ενώ κατά την συμβολική διαδικασία του πανελλαδικού ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού, συμμετείχαν και καταμετρήθηκαν 103 θηλάζουσες μητέρες, στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το δικαίωμα κάθε παιδιού στον θηλασμό και ειδικά στον δημόσιο θηλασμό.

Οι ομάδες του Δικτύου αποτελούνται από μητέρες που βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, να ενημερώνονται σωστά, να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, να μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τις χαρές και τις εμπειρίες τους, να αλληλοϋποστηρίζονται, να παίρνουν δύναμη και κουράγιο.

Θηλασμός για βρέφη και παιδιά
Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και τη συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή και ακόμα περισσότερο για όσο επιθυμεί η δυάδα μητέρας-παιδιού. Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και ανεμπόδιστα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και χωρίς πρόγραμμα.

Η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού
Ο θηλασμός είναι τέχνη που μαθαίνεται και μεταδίδεται αλυσιδωτά από γυναίκα προς γυναίκα, από γενιά σε γενιά. Η παρέμβαση των εταιριών που παράγουν υποκατάστατο μητρικού γάλακτος ξεκίνησε έντονα στην Ελλάδα κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και ήταν αρκετή για να σπάσει ο κρίκος της αλυσίδας και να χαθεί η τέχνη, κάτι που προσπαθούν να ξαναβρούν πολλές μητέρες τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω του Δικτύου.

Ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι δικαίωμα. Οι μητέρες που θηλάζουν δημόσια, εκτός του ότι ανταποκρίνονται σε μία φυσική ανάγκη του παιδιού τους, βοηθούν την κοινωνία να εξοικειωθεί ξανά με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Δίνουν την ευκαιρία σε μέλλουσες και νέες μητέρες να δουν κάτι που μπορεί να μην έχουν ξαναδεί στο κοντινό τους περιβάλλον: την εικόνα ενός βρέφους ή ενός νηπίου να μεγαλώνει θηλάζοντας. Βάζουν κάθε φορά ένα λιθαράκι για να ξαναδούμε ως κοινωνία τον θηλασμό ως κάτι το κανονικό και το αυτονόητο.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη