9 χρόνια από το ναυάγιο του Sea Diamond

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (5/4/2016) από την ημέρα που το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond βυθίστηκε στην καλντέρα της Σαντορίνης. Με αφορμή την σημερινή επέτειο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Πέρασαν δυστυχώς εννέα χρόνια από την ημέρα που το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond της εταιρείας Louis Hellenic Cruises, αφέθηκε να βυθιστεί, 14 ώρες μετά την πρόσκρουσή του, δίπλα στο λιμάνι της Σαντορίνης. Εννέα χρόνια ρύπανσης, δυσφήμισης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης για την πιο δημοφιλή καλδέρα στον κόσμο, για τη βιτρίνα του τουρισμού της Ελλάδας. Εννέα χρόνια συνεχόμενων αγώνων για την ανέλκυση του ναυαγίου, εννέα χρόνια συνεχόμενων δικαστικών διεκδικήσεων για να κερδίσουμε το αυτονόητο και δίκαιο αίτημά μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί! Για ίδιο μας το σπίτι!

Η Ελληνική Δικαιοσύνη πρόσφατα αποφάσισε στον ανώτατο βαθμό. Το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου – ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα, με την απόφαση 515/2016, αποφάσισε τελεσίδικα για την ενοχή του Πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου αλλά και του Διευθυντή Επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας Core Marine LTD. Και τους δύο, τους βαρύνει πλήρως η ευθύνη αντίστοιχα για τη βύθιση του Sea Diamond και για τη σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης. Απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που υπέβαλαν για την εις βάρος τους καταδικαστική απόφαση 581/2015 του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πειραιώς και έκλεισε οριστικά ο κύκλος των ποινικών ευθυνών για το ναυάγιο του Sea Diamond.

Ωστόσο τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Παρά τις διαδοχικές καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την πλοιοκτήτρια, παρά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Πολυτεχνείο Κρήτης, της οποίας και ο Άρειος Πάγος αποδέχθηκε τα στοιχεία και τα συμπεράσματά της ως τα πλέον αξιόπιστα, σε σχέση με εκείνα που παρουσιάστηκαν από άλλους φορείς (ΕΛΚΕΘΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Southampton), βασίζοντας μάλιστα σε αυτά την λήψη της τελικής του απόφασης, παρά τις απεγνωσμένες κινητοποιήσεις του Θηραϊκού λαού, η ουσιαστική επέμβαση στο πεδίο, με τη λήψη πραγματικών και οριστικών μέτρων αποκατάστασης εκ μέρους της Πολιτείας στα πλαίσια της αρχής ο «ρυπαίνων πληρώνει», δεν έχει ούτε καν σχεδιαστεί ακόμη!

Ύστερα και από την πρόσφατη συνάντησή μας με τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος κ. Θ. Δρίτσα και Ι. Τσιρώνη αντίστοιχα, σύσσωμος ο Θηραϊκός λαός διεκδικεί ακόμη πιο σθεναρά την ανέλκυση και απομάκρυνση του ρυπογόνου και τοξικού ναυαγίου από τα νερά της δημοφιλέστερης καλδέρας για την παγκόσμια κρουαζιέρα! Διεκδικούμε την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας, για την εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Όσοι πραγματικά θέλουν μπορούν. Με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου να δικαιώνει ξανά τον αγώνα μας συνεχίζουμε να απαιτούμε την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυάγιου του Sea Diamond. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε!”

Δήλωση Νίκου Συρμαλένιου, βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Εννιά χρόνια από τη βύθιση του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης, το αίτημα για την ανέλκυση του παραμένει αδιαπραγμάτευτο. Και αυτό διότι παρά την επιφανειακή ηρεμία και την “ελεγχόμενη” συλλογή των μέχρι σήμερα υγρών αποβλήτων, η προϊούσα διάβρωση του σκάφους δεν αποτρέπεται, αν δεν υπάρξει η μία και μοναδική λύση αποφυγής της οικολογικής καταστροφής, που είναι προφανώς η ανέλκυση και η οριστική απομάκρυνση του από τα νερά της Καλντέρας.

Ολα αυτά τα χρόνια ο αγώνας των Θηραίων πολιτών μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά και η συνδρομή του Δήμου και απλών πολιτών, κράτησε ζωντανό το αίτημα της ανέλκυσης, κινητοποίησε φορείς, ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη και ταυτόχρονα συνέβαλε στη μέχρι σήμερα θετική έκβαση των δικαστικών αποφάσεων.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εκτός από τις όποιες ενέργειες για τη συλλογή των υγρών απόβλητων πέριξ του χώρου του ναυαγίου και κάποιες τυπικές εκθέσεις για τον έλεγχο της καθαρότηταςαπό τη θαλάσσια ρύπανση, ουσιαστικά ροκάνισε το χρόνο, χωρίς ουσιαστικά να προβεί στις νόμιμες ενέργειες που απορρέουν τόσο από το ευρωπαϊκό, όσο και από το ελληνικό δίκαιο, που επιτάσσουν την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Κάποιος μάλιστα ανεκδιήγητος υπουργός απεφάνθη ότι, το ναυάγιο μπορεί να αποτελέσει και τουριστική ατραξιόν, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στο τουριστικό ρεύμα πρός το νησί.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση, η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε δημοσιονομικό επίπεδο και το ευρύτερο δυσμενές περιβάλλον, έδειξε τη θετική πολιτική της βούληση. Μπορεί οι ρυθμοί να είναι αργοί, μπορεί οι Θηραίοι πολίτες να είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι μετά από εννιά χρόνια αναμονής, αλλά πιστεύω απόλυτα ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η επικείμενη σύσταση της Ομάδας Εργου από τα δύο συναρμόδια υπουργεία σε απόλυτη συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή, το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο, θα συντονίσουν την επόμενη περίοδο όλη την περαιτέρω πορεία και τις απαιτούμενες διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωση του δύσκολου και σύνθετου έργου της ανέλκυσης.

Με την πεποίθηση ότι η δέκατη επέτειος θα μας βρεί όλους σε φάση δικαίωσης του στόχου, ας κρατήσουμε την ενότητα δράσης πάνω και πέρα από τις όποιες άλλες διαφορές μας


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη