Τρία εντυπωσιακά φαινόμενα θα μπορούν να απολαύσουν το βράδυ της Κυριακής 20 Ιανουαρίου προς χαράματα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου οι λάτρεις της αστρονομίας: Πανσέληνο, Υπερπανσέληνο και ολική έκλειψη Σελήνης.
Η πρώτη πανσέληνος της χρονιάς θα συμπέσει με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, ενώ ταυτόχρονα το φεγγάρι θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη (στο περίγειο) και έτσι θα φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινό (Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος), αλλά και πιο σκουροκόκκινο λόγω της έκλειψης.
Ολική έκλειψη σελήνης συμβαίνει όταν το φεγγάρι καλύπτεται ολόκληρο από τη σκιά της Γης. Η προηγούμενη είχε συμβεί στις 27 Ιουλίου 2018 και η επόμενη θα συμβεί στις 26 Μαΐου 2021, χωρίς όμως να είναι ορατή από την Ελλάδα.
Η έκλειψη στην ολότητά της -δηλαδή μαζί με το φαινόμενο της παρασκιάς και της μερικής έκλειψης που προηγείται και έπεται της ολικής- θα είναι ορατή μόνο από το πιο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, τη δυτική Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.
[adning id="140783"]Στη χώρα μας, η έναρξη της μερικής έκλειψης θα συμβεί στις 05:34 της Δευτέρας. Η ολική φάση της έκλειψης, που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και θα είναι ορατή σχεδόν από όλη την Ελλάδα (εκτός από κάποιες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ελλάδας), συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, το φαινόμενο θα αρχίσει περίπου στις 06:41, θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του στις 07:12 και θα ολοκληρωθεί στις 07:43.
Για να απολαύσουν το φαινόμενο, οι παρατηρητές στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά, ειδικά κατά την ολική φάση της έκλειψης, που η Σελήνη θα βρίσκεται πολύ χαμηλά. Σε αντίθεση με τις δυνητικά επικίνδυνες ηλιακές εκλείψεις, τη σεληνιακή έκλειψη μπορεί κανείς να δει με γυμνά μάτια.
Θα είναι το πρώτο από τα τρία “σούπερ-φεγγάρια” του 2019, καθώς φέτος θα υπάρξει τρεις φορές Υπερ-Σελήνη, δηλαδή ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται πιο κοντινός και λαμπερός από ό,τι συνήθως. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί τον επόμενο μήνα, στις 19 Φεβρουαρίου.
[adning id="140783"]