Αέρας Σαντορίνης στη 10η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων της Ευρώπης

Υιοθετήθηκε η "Διακήρυξη της Μονς" που διαρθρώνεται από πέντε βασικά αιτήματα

Στη Μονς του Βελγίου βρέθηκαν ο επικεφαλής της παράταξης “ΤΩΡΑ! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά” Μανόλης Ορφανός και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Χάλαρης, με αφορμή τη 10η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων της Ευρώπης.

Η συμμετοχή στη διάσκεψη κορυφής είχε στόχο τη συζήτηση μεταξύ των φορέων λήψης αποφάσεων, για τους τρόπους συμβολής των περιφερειών και των δήμων στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όραμα των αυτοδιοικητικών, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αντιμετώπιση κρίσεων, η συνεργασία με τους νέους, οι επενδυτικές πολιτικές, καθώς και η κοινωνική και οικονομική συνοχή, ήταν μερικά από τα κρίσιμα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος.

Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε χθες (19/3) με την υιοθέτηση της “Διακήρυξης της Μονς”, όπου περιγράφονται οι προτεραιότητες για ένα ισχυρότερο, δικαιότερο και ανθεκτικότερο μέλλον της Ευρώπης.

Ο Μανόλης Ορφανός (αριστερά) και ο Αντώνης Χάλαρης (δεξιά) με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Βάσκο Άλβες Κορντέιρο

Μιλώντας για τη Διακήρυξη της Μονς, ο Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, δήλωσε ότι περισσότεροι από 3.500 τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι συγκεντρώθηκαν στη Μονς για να εκφράσουν τη δέσμευσή τους για ένα ισχυρότερο, δικαιότερο και ανθεκτικότερο μέλλον για την Ευρώπη. “Οι περιφέρειες και οι πόλεις δεν είναι απλοί εφαρμοστές των πολιτικών της ΕΕ, είμαστε πλήρεις συντελεστές του ευρωπαϊκού σχεδίου με τη δύναμη να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους πολίτες” επισήμανε περαιτέρω.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Η Διακήρυξη της Μονς διαρθρώνεται από πέντε βασικά αιτήματα. Πρώτον, η ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων. Όπως υπογραμμίζεται, απαιτούνται αυξημένοι δημοσιονομικοί πόροι για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων. Οι επενδύσεις θα πρέπει να διέπονται από την αρχή “να μην βλάπτεται η συνοχή” και να αναγνωρίζουν ότι η πολιτική συνοχής πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί το σημαντικότερο και πιο ορατό μέσο της ΕΕ για τη μείωση των ανισοτήτων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και την καταλυτική προώθηση του μακροπρόθεσμου καινοτόμου μετασχηματισμού.

Δεύτερο αίτημα που διατυπώνεται στη Διακήρυξη είναι ότι η ανάγκη τοπικών λύσεων για τους κλιματικούς στόχους. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας, στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας, επισημαίνεται.

Τρίτο αίτημα είναι η αντιμετώπιση περιφερειακών αναγκών. Όπως σημειώνεται, οι πολιτικές της ΕΕ θα πρέπει να προωθούν τις ίσες ευκαιρίες, να καταπολεμούν τη φτώχεια, να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και να διασφαλίζουν την ισότητα των φύλων σε όλες τις περιφέρειες, αναγνωρίζοντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών, των αστικών και των εξόχως απόκεντρων περιοχών.

Τέταρτον, γίνεται ειδική αναφορά στη διεύρυνση της ΕΕ και στις μεταρρυθμίσεις. Οι περιφερειακοί και δημοτικοί αιρετοί θα πρέπει να συμμετέχουν στην προετοιμασία των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και της διαδικασίας διεύρυνσης, υπογραμμίζεται. Οι προετοιμασίες για τη διεύρυνση με όλες τις υποψήφιες χώρες θα πρέπει να βασίζονται στην αρχή της εταιρικής σχέσης και να προωθούν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την αποκέντρωση, προστίθεται.

Τελευταίο αίτημα είναι η ενεργοποίηση της επικουρικότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα πρέπει να έχει ισχυρότερο ρόλο στη θεσμική δομή της ΕΕ και στη νομοθετική διαδικασία, διαμηνύεται και τονίζεται: Στις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω μεταρρυθμίσεων της αρχής της επικουρικότητας.

Σημειώνεται πως η Διακήρυξη της Διάσκεψης θα αποτελέσει τη θέση των περιφερειών και των πόλεων προς τους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες στις 21-22 Μαρτίου και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη