Εαρινή ισημερία και πρώτη μέρα της άνοιξης

Την επίσημη έναρξη της φετινής άνοιξης  σηματοδότησε στο βόρειο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία που συνέβη σήμερα Τετάρτη 20/3, στις 05:34 ώρα Ελλάδος. Η μέρα θα μεγαλώνει πλέον συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο στις 20/6, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο, όπου από σήμερα είναι φθινόπωρο.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς, η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον Iσημερινό. Αυτό συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο.

Κατά την ισημερία, η ακτινοβολία του ήλιου προσπίπτει κάθετα στον άξονα της γης, έτσι ώστε νύχτα και ημέρα έχουν ίση διάρκεια – Πηγή: Wikipedia

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα η ημέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει ακριβώς με την ημερομηνία όπου ημέρα και νύχτα έχουν ακριβώς ίση διάρκεια. Αυτό συμβαίνει μόνο στις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σε όσες βρίσκονται είτε πιο πάνω -όπως η χώρα μας- είτε πιο κάτω από τον Ισημερινό, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την “ισημερία”.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη