Ακρωτήρι: Διαχρονικά πλούσιο το ανασκαφικό έργο – Εκδήλωση στην Αθήνα

Το ανασκαφικό έργο που διεξάγεται στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου Θήρας παρουσιάστηκε μετά από πολύ καιρό στην Αθήνα, σε εκδήλωση με θέμα “Ακρωτήρι Θήρας – Μια ατέρμονη ερευνητική περιπέτεια”, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/10, στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας, κος Χρίστος Ντούμας και η ομιλία του είχε τίτλο “ΧΘΕΣΗΜΕΡΑΥΡΙΟ”.

Μίλησαν επίσης οι:

  • Δρ Τάνια Δεβετζή, Συντονίστρια των επιστημονικών προγραμμάτων και Διαχειρίστρια των υποδομών των Ανασκαφών Ακρωτηρίου με θέμα “Η Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας και οι εκδόσεις της”
  • Robin Barber, Καθηγητής Πανεπιστημίου Εδιμβούργου και Μελετητής ανασκαφών Μήλου και Κυκλάδων με θέμα “Στρωματογραφία και Χρονολόγηση”
  • Λευτέρης Πλάτων, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής ανασκαφών Ζάκρου Κρήτης με θέμα “Πολεοδομία και Αρχιτεκτονική Ιδεολογία και Τέχνη”
  • Sandy MacGillivray, Διευθυντής ανασκαφών Παλαιοκάστρου Κρήτης με θέμα “Τεχνολογία και Οικονομία, Περιβάλλον και Διατροφή”
Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης στάθηκε η πρόσφατη κυκλοφορία από την Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας του πολυτελούς τόμου “Akrotiri, Thera. 40 years of research (1967-2007)”.

Η εκδήλωση ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να δηλώσει η Ανασκαφή Ακρωτηρίου παρούσα στα αρχαιολογικά δρώμενα, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες τις οποίες βιώνει φέτος. Όπως είναι ήδη γνωστό, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, διακόπηκε η ετήσια χορηγία που κατέβαλλε από το 2016 η Kaspersky Lab, του Ρώσου φίλου της Ανασκαφής Eugene Kaspersky. Έτσι φέτος και καθώς από χρόνια δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, τα εργαστήρια συντήρησης των ευρημάτων της Ανασκαφής (τοιχογραφίες, κεραμική, οργανικά κλπ) δε λειτούργησαν, ούτε πραγματοποιήθηκε κάποια ανασκαφική δραστηριότητα. Η μελετητική όμως δραστηριότητα που διενεργούν σε εθελοντική βάση μια σειρά μελετητές συνεχίστηκε κανονικά, προετοιμάζοντας μεταξύ άλλων και δημοσιεύσεις για τα πιο πρόσφατα ευρήματα στην “Οικία των θρανίων”.

Με τις παρούσες συνθήκες γίνεται ακόμα πιο σημαντική η οικονομική στήριξη που προσφέρει στην Ανασκαφή η Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, καθώς με τα έσοδα που εξασφαλίζει κυρίως από τη λειτουργία του πωλητηρίου της, που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον περιφραγμένο χώρο της Ανασκαφής, συμβάλλει στην κάλυψη διαφόρων τρεχόντων εξόδων, αναγκαίων υλικών για τους μελετητές κλπ.

Στο πωλητήριο διατίθενται εξαιρετικά αναμνηστικά, κοσμήματα, αξεσουάρ, δώρα και πολλά ακόμα αντικείμενα εμπνευσμένα από τα ευρήματα των Ανασκαφών, καθώς και οι πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις της Εταιρείας, ανάμεσα στις οποίες και το τελευταίο βιβλίο που αναφέραμε παραπάνω. Το πωλητήριο λειτουργεί καθημερινά 09:00-16:00 και για φέτος θα είναι ανοικτό για λίγες ημέρες ακόμα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ο πολυτελής τόμος “Akrotiri, Thera. 40 years of research (1967-2007)” περιλαμβάνει τα πρακτικά διήμερου επιστημονικού συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί το 2007, με τη συμπλήρωση τότε 40 ετών ανασκαφής στο Ακρωτήρι.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ειδικού ενδιαφέροντος, 655 σελίδων, με σκληρό εξώφυλλο, γραμμένο στα αγγλικά, το οποίο περιέχει τις ιδιαίτερα σημαντικές ανακαλύψεις εκείνης της περιόδου, όπως είχαν παρουσιαστεί στο συνέδριο, προσεγγίζοντας επιστημονικά τα ποικίλα ζητήματα που προκύπτουν από τις ανασκαφές.

Ο τόμος “Akrotiri, Thera. 40 years of research (1967-2007)” είναι διαθέσιμος εδώ, για παραγγελίες και αποστολές στο εξωτερικό. Για παραγγελίες και αποστολές εντός Ελλάδας μπορείτε να τον βρείτε και στο Atlantea eShop εδώ.

Τις υπόλοιπες εκδόσεις της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας μπορείτε επίσης να τις βρείτε, μεταξύ άλλων βιβλίων σχετικών με το Ακρωτήρι, στο Atlantea eShop εδώ.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη