Αναγκαία η δημιουργία Ιστορικού Αρχείου Θήρας και Θηρασιάς

Μεγάλη ευθύνη η διάσωση των δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων για τις επόμενες γενιές

Με αφορμή την πρόσφατη (9/6) Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, το Santorini Archive Project (Ψηφιακό Αρχείο Θήρας) με ανάρτησή του στο Facebook φρόντισε να παρουσιάσει και να αναδείξει το πολύ σημαντικό έργο καταγραφής και ταξινόμησης του Δήμου Θήρας.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα καταγραφής και ταξινόμησης στην Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε το 2014 από τον καθηγητή Χρήστο Λούκο και τους συνεργάτες του μετά από πρόσκληση και χρηματοδότηση του Δήμου Θήρας. Από το 2014 και μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν, ταξινομήθηκαν και δημιουργήθηκε σχετικός ηλεκτρονικός κατάλογος των περιεχομένων τους, όλα τα δημοτικά/κοινοτικά αρχεία της Θήρας. Συγκεκριμένα των οικισμών: Ακρωτηρίου, Βόθωνα, Βουρβούλου, Εμπορείου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεγαλοχωρίου, Μέσα Γωνιάς/Καμαρίου, Μεσαριάς, Οίας και Πύργου. Αρχεία του δήμου/κοινότητας Φηρών δεν εντοπίστηκαν παρά τις εντατικές προσπάθειες. Ωστόσο, στα άλλα αρχεία υπάρχουν αρκετά έγγραφα σχετικά με τα Φηρά. Αλλωστε, όλες οι κοινότητες αντιμετώπιζαν κοινά προβλήματα και τα έγγραφα της μιας συμπληρώνουν τυχόν ελλείψεις της άλλης.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτηση αποτυπώνουν κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές από τη διαδικασία της καταγραφής και ταξινόμησης και αποσπάσματα από αναφορές του κου Λούκου στα κείμενα για όλες τις χρονιές.

“Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί Ιστορικό Αρχείο Θήρας και Θηρασίας και ελπίζουμε πως σύντομα θα υλοποιηθεί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στον κο Χρήστο Λούκο και σε όλους τους φοιτητές και μελετητές που ταξιδεύουν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια (θα τους δείτε σε αναλυτική χρονολογική λίστα στην τελευταία εικόνα) και ελπίζουμε να υπάρχει συνέχεια στο έργο τους. Τα δημόσια και τα ιδιωτικά αρχεία πρέπει να τα προστατέψουμε και έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη για τις επόμενες γενιές” καταλήγει το μήνυμα του Ψηφιακού Αρχείου Θήρας.

Σημειώνεται πως το Santorini Archive Project (Ψηφιακό Αρχείο Θήρας) είναι μια εθελοντική δράση που αφορά δημόσια και ιδιωτικά αρχεία του νησιού, αλλά είναι εντελώς ξεχωριστή και ανεξάρτητη από το πρόγραμμα καταγραφής και ταξινόμησης του Δήμου Θήρας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη