Λιμενικό Ταμείο Θήρας: Αναγκαία η κατασκευή δεύτερου δρόμου για το λιμάνι του Αθηνιού

Το θέμα της αναγκαιότητας ή μη για την κατασκευή δεύτερου δρόμου για το λιμάνι του Αθηνιού ήταν μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Θήρας στις 22/2/24.

Εισηγούμενος το θέμα, ο Πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Νομικός μίλησε για την υπάρχουσα προβληματική κατάσταση στη διαδρομή από και προς τον Αθηνιό και πρότεινε να γίνει άμεσα δεύτερος δρόμος, επιφανειακός ή με τούνελ, με όλα τα σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά, ή όπως οι ειδικοί επιστήμονες προσδιορίσουν και υποδείξουν, ώστε να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστοί άξονες, άνοδος και κάθοδος, και να ανακουφιστεί το λιμάνι. Σημείωσε πάντως πως ακόμα κι όταν δημιουργηθεί νέο λιμάνι, για την ολοκλήρωση του οποίου θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Αθηνιός θα συνεχίσει να εξυπηρετεί μέρος της κίνησης και των αναγκών του νησιού, επομένως θα παραμένει και η ανάγκη για εύκολη πρόσβαση.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Το ΔΣ του ΛΤ Θήρας, αφού άκουσε την εισήγηση του κου Νομικού, αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την αναγκαιότητα της άμεσης και επείγουσας χάραξης και κατασκευής ενός δεύτερου δρόμου στον λιμένα του Αθηνιού, όπως οι ειδικοί επιστήμονες θα ορίσουν και θα αποφασίσουν. Σημειώνεται ότι το μέλος του ΔΣ Ακυλίνα Κόκκαλη ψήφισε παρούσα.

Η απόφαση θα διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας για να τεθεί θέμα για λήψη απόφασης, καθώς και σε όσους φορείς και υπηρεσίες κριθεί, ώστε να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας δεύτερου δρόμου.

Η εισήγηση του κου Νομικού είχε ως εξής:

“Υπάρχουσα κατάσταση στην λιμενική εγκατάσταση του Αθηνιού
Η Θήρα, είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Ο λιμένας Αθηνιού εξυπηρετεί τόσο επιβατικά όσο και εμπορικά την Σαντορίνη και είναι η κύρια πύλη εισόδου στο νησί, οχημάτων και επισκεπτών που φθάνουν δια θαλάσσης. Η εκρηκτική και ραγδαία αύξηση των τουριστικών αφίξεων, των επιβατικών και εμπορικών πλοίων, καθιστούν προβληματική την λειτουργία του, εξ αιτίας των σοβαρών προβλημάτων πρόσβασης και επιστροφής, λόγω του ενός και μόνο στενού δρόμου, ο οποίος δεν μπορεί να βελτιωθεί άλλο, για πολλούς λόγους φυσικούς και τεχνικούς.

Ο Αθηνιός ανήκει στην κατηγορία λιμένων Εθνικής σημασίας, εξυπηρετεί τα επιβατηγά πλοία, τα ημερόπλοια, μέρος επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια, εκδρομικά πλοιάρια, φορτηγά πλοία κλπ. Η πρόσβαση στο λιμάνι γίνεται από ένα δρόμο, στενό σχετικά χωρίς δυνατότητα επέκτασής του, με πολλές στροφές και με πρανή που πολλές φορές θέλουν συντήρηση. Παρά το μικρό του μέγεθος, υποδέχεται τεράστιο όγκο επιβατών, εμπορευμάτων και οχημάτων και η επιβάρυνση του, ακολουθεί τους ρυθμούς της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης της Σαντορίνης.

Ο ημερήσιος αριθμός επιβατών, που διακινείται ημερησίως τους καλοκαιρινούς μήνες στο λιμάνι του Αθηνιού, είναι πάνω από 17000 άτομα, συγχρόνως με μεγάλο αριθμό ιδιωτικών αυτοκινήτων, λεωφορείων, βαρέων οχημάτων κλπ. και με ένα μοναδικό δρόμο. Η κορυφαία θέση της Σαντορίνης στο τουριστικό γίγνεσθαι, καθιστά επιτακτική την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας και μετακίνησης των επιβατών προς και από τον λιμένα και γενικότερα σε όλη την λιμενική εγκατάσταση του Αθηνιού. Ακόμη και όταν γίνει το νέο λιμάνι, θα συνεχίσει να εξυπηρετεί μέρος της κίνησης και των αναγκών της Σαντορίνης. Το νέο λιμάνι στη Θήρα για να ολοκληρωθεί, αν όλα κυλήσουν καλά, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων στον χώρο του Αθηνιού, είναι περιορισμένος και υπάρχει έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, που συνεχίζεται και σε όλο το μήκος της διαδρομής, από το επίπεδο του λιμένα μέχρι την άνοδο στην κεντρική επαρχιακή διασταύρωση, αλλά και προς την κάθοδο, με τα γνωστά αποτελέσματα καθυστερήσεις, διαμαρτυρίες κλπ.

Με την υπάρχουσα κατάσταση αυξάνεται το εργασιακό stress των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον λιμένα, αυξάνονται οι εκπομπές καυσαερίων και ο θόρυβος, από τον πολύ χρόνο αναμονής σε λειτουργία των αυτοκινήτων. Πολλά από αυτά που αναφέρουμε για τον λιμένα του Αθηνιού περιγράφονται στην Προμελέτη για την δημιουργία του Νέου Λιμένα στην Θήρας.

Προτεινόμενη λύση
Για την ανακούφιση του Αθηνιού και την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας, παραμονής, μετάβασης αλλά και της απομάκρυνσης από τον λιμένα, όλων των επισκεπτών και των αυτοκινήτων, είναι επείγουσα ανάγκη, να γίνει άμεσα δεύτερος δρόμος, επιφανειακός ή με τούνελ, με όλα τα σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά, ή όπως οι ειδικοί επιστήμονες προσδιορίσουν και υποδείξουν και την τοποθεσία χάραξης αλλά και τον τρόπο κατασκευής και δημιουργίας. Έτσι, μπορούν να δημιουργηθούν δύο άξονες, δύο δρόμοι ξεχωριστοί, άνοδος και κάθοδος.

Πλεονεκτήματα με την κατασκευή του δεύτερου δρόμου:
1. Δημιουργείται ξεχωριστή άνοδος και κάθοδος.
2. Αυξάνεται το επίπεδο της ασφάλειας στην διακίνηση των επιβατών, της διακίνησης των ιδιωτικών αυτοκινήτων, των λεωφορείων, των mini bus, των φορτηγών αυτοκινήτων και όλων των χρηστών της λιμενικής εγκατάστασης στο μέγιστο, διαχωρίζοντας τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις.
3. Θα υπάρχει ταχεία πρόσβαση στην λιμενική εγκατάσταση των μέσων άμεσης επέμβασης, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής, Εθελοντικών Ομάδων, Λιμεναρχείου, Αστυνομίας, Ομάδων αντιμετώπισης ρύπανσης κλπ. εάν απαιτηθεί.
4. Σε περίπτωση επισκευής ενός εκ των δύο δρόμων, θα υπάρχει εναλλακτική λύση πρόσβασης, στην λιμενική εγκατάσταση όπως και επιστροφής.
5. Θα συντομεύσει ο χρόνος μετάβασης και επιστροφής όλων των επιβατών, των αυτοκινήτων εν γένει και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτή την λιμενική εγκατάσταση.
6. Θα υπάρξει αποσυμφόρηση στην διασταύρωση στην είσοδο και στην έξοδο, που ενώνει σήμερα τον υπάρχοντα μοναδικό δρόμο, με τον επαρχιακό δρόμο Μεγαλοχωρίου –Πύργου και θα κατευθυνθεί η κυκλοφορία σε διαφορετικά σημεία.
7. Θα αποφευχθούν δυσάρεστες κριτικές, παράπονα και σχόλια, που βλάπτουν το τουριστικό προϊόν και το όνομα της Σαντορίνης.
8. Θα γίνει ανάπτυξη νέων περιοχών και ανάδειξη νέου τοπίου, νέων εικόνων, με θετικό αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν και αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των κατοίκων.
9. Η χάραξη και η κατασκευή ενός νέου δρόμου, θα είναι στην κατεύθυνση για την αύξηση της ασφάλειας στις λιμενικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βάσει εγγράφου του γραφείου του κ. Υπουργού αρ. πρωτ.:1000.0/5653/2024/24-01-2024.

Με αυτή την νέα μας πρόταση, θα συμβάλλουμε στην επίλυση μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων, στην αναβάθμιση της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα, της υποδομής εν γένει της Λιμενικής Εγκατάστασης του Αθηνιού και την βελτίωση της εικόνας του νησιού μας στον κόσμο, αφού η πρώτη και η τελευταία εντύπωση μένουν. Καλώ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, σε συνέχεια των όσων σας ανέφερα, να ψηφίσει την εισήγηση δηλώνοντας την βούληση μας, για την αναγκαιότητα της άμεσης και επείγουσας χάραξης και κατασκευής ενός δεύτερου δρόμου στο λιμένα του Αθηνιού, όπως οι ειδικοί επιστήμονες θα ορίσουν και θα αποφασίσουν, με στόχο την επίτευξη όλων των πλεονεκτημάτων που αναφέραμε”.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη