Στην προληπτική προστασία του αποχετευτικού δικτύου της Σαντορίνης επενδύει η ΔΕΥΑΘ, σχεδιάζοντας την εφαρμογή ενός εξειδικευμένου και περιβαλλοντικά βιώσιμου προγράμματος.

Από τον Ιούλιο του 2019, οι επιχειρήσεις εστίασης θα κληθούν από την ΔΕΥΑΘ να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του αποχετευτικού δικτύου του νησιού, με την ορθολογική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διάθεση των λιπών, ελαίων, λιπαρών ουσιών και στερών αποβλήτων τροφίμων.

Ένα απειλητικό φαινόμενο
Όπως εξηγεί η ΔΕΥΑΘ, αποτελεί ανησυχητική πραγματικότητα το γεγονός ότι η είσοδος λιπών, ελαίων, λιπαρών ουσιών και στερεών αποβλήτων τροφίμων στο αποχετευτικό δίκτυο, μέσω των λαντζών, των σιφονιών και άλλων σημείων, προκαλεί σταδιακή έμφραξη των σωληνώσεων, επιφέροντας στη συνέχεια δαπανηρές βλάβες, ενίοτε μη επανορθώσιμες, στα αντλιοστάσια. Το οργανικό φορτίο που καταλήγει στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με τέτοιου είδους απόβλητα, προκαλώντας τη γνωστή έντονη κακοσμία και δυστυχώς το περιβάλλον για την αναπαραγωγή βλαβερών εντόμων και τρωκτικών.

Οι μετρήσεις είναι απογοητευτικές, και όχι μόνον στην Ελλάδα, αφού μεγάλοι όγκοι στερεοποιημένων λιπών, ελαίων, λιπαρών ουσιών και στερεών αποβλήτων τροφίμων, συγκεντρώνονται στα αποχετευτικά δίκτυα των εταιρειών ύδρευσης αποχέτευσης, παγκοσμίως (γνωστοί ως Fatbergs) απειλώντας το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Αποτέλεσμα αυτών των εμφράξεων είναι οι υπερχειλίσεις και τα περιστατικά ρύπανσης που απειλούν ολοένα και περισσότερο, όχι μόνον το φυσικό περιβάλλον και την αισθητική ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, αλλά και την υγιή και δραστήρια ελληνική επιχειρηματικότητα.

Από τον έλεγχο στην πρόληψη, με στόχο την ενίσχυση του Τουρισμού
Το 2018 πραγματοποιήθηκαν περίπου 150 επισκέψεις σε επιχειρήσεις εστίασης (συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ταχυφαγείων, ξενοδοχείων, ταβερνών κλπ) από τους επιθεωρητές αποχετευτικού δικτύου της ΔΕΥΑΘ, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο αποχετευτικό δίκτυο, στα αντλιοστάσια και στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Κατά τις επισκέψεις διαπιστώθηκε ότι, δυστυχώς, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά και το προσωπικό, δεν γνώριζαν τις συνέπειες του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, επιβαρύνοντας έτσι, εν αγνοία τους, σημαντικά το δίκτυο αποχέτευσης με απόβλητα λιπών, ελαίων, λιπαρών ουσών και στερεών τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, έγινε αναφορά:

– στις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε επαγγελματική κουζίνα,
– στη σπουδαιότητα της προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού παγίδευσης των επικίνδυνων αποβλήτων,
– στην ανάγκη τακτικής και υπεύθυνης συντήρησης και καθαρισμού του εξοπλισμού,
– και στη σημασία της ορθής σύνδεσης των επιχειρήσεων με το αποχετευτικό δίκτυο.

“Το καλοκαίρι του 2019, αδιαπραγμάτευτος στόχος πρέπει να αποτελεί ο πολλαπλασιασμός αντίστοιχων επισκέψεων για να διαπιστωθεί η πρόοδος όσων επιχειρήσεων έχουν ήδη καταγραφεί, αλλά και των νέων επιχειρήσεων, στο μέτωπο της αντιμετώπισης των απειλών του αποχετευτικού δικτύου από τα απόβλητα λιπών, ελαίων, λιπαρών ουσιών και στερεών αποβλήτων τροφίμων” επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΘ, συμπληρώνοντας τα παρακάτω:

“Καθώς η τουριστική βιομηχανία της Σαντορίνης αναπτύσσεται ραγδαία, προσελκύοντας περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, η ανάπτυξη του κλάδου των επιχειρήσεων εστίασης δεν θα μπορούσε να υστερεί. Τουρισμός σημαίνει ποιότητα διατροφής και ελκυστικών υπηρεσιών εστίασης. Ο Τουρισμός της Σαντορίνης δεν χωρά εκπτώσεις.

Η υπερμεγέθης συγκέντρωση επιχειρήσεων εστίασης στη Σαντορίνη, καθιστά επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της συνεργασίας των ιδιοκτητών, των υπευθύνων αλλά και του προσωπικού όλων των επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη τέτοιου είδους αποβλήτων στο αποχετευτικό δίκτυο.

Καλούνται όλες οι επιχειρήσεις εστίασης του νησιού να βοηθήσουν με τη θετική τους ανταπόκριση και την υπεύθυνη στάση, ώστε να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια της ΔΕΥΑ Θηρών για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την αποτελεσματική εφαρμογή προληπτικών δράσεων που θα καθιστούν βιώσιμη την ανάπτυξη του τουρισμού.”

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here