Σαντορίνη: Ανησυχία και προβληματισμός για τα κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

Διάχυτη είναι η ανησυχία στη Σαντορίνη τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε σχεδόν καθημερινή βάση η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει κρούσματα Covid-19 στην Π.Ε. Θήρας. Συγκεκριμένα, από τις 11/1 μέχρι χθες 25/1 έχουν ανακοινωθεί 28 κρούσματα, χωρίς βέβαια να είναι σαφές αν αφορούν τη Σαντορίνη, την Ανάφη, τη Θηρασιά, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο ή την Ίο. Είναι γεγονός πάντως ότι αρκετός κόσμος στο νησί αναφέρει ότι γνωρίζει προσωπικά άτομα που νοσούν αυτή τη στιγμή.

Απαντήσεις στην υποκείμενη ανησυχία των τελευταίων ημερών επιχείρησε να δώσει με συνέντευξή του στην τοπική τηλεόραση την περασμένη Παρασκευή ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας. Αναφορικά με τους ελέγχους, ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα στοιχεία και οι δείκτες υποδεικνύουν την περαιτέρω πορεία, η οποία μέχρι τώρα δεν εμπνέει ανησυχία αλλά ούτε κι εφησυχασμό. Όπως είπε, ο Δήμος συνεργάζεται και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Πολιτεία, τον ΕΟΔΥ κι όλους τους αρμόδιους φορείς, σε όποια απόφαση λαμβάνεται, με στόχο την αποφυγή ανατροπής της μέχρι τώρα ομαλής πορείας, ενώ πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην τήρηση των μέτρων είναι ο παράγοντας που εγγυάται την ομαλότητα.

Συμπλήρωσε επίσης πως το πλάνο του Δήμου για το επόμενο διάστημα εναρμονίζεται πλήρως με τα πρωτόκολλα τα οποία τηρούνται και υπάρχει απόλυτη συνεργασία με όλους τους επίσημους και πιστοποιημένους Φορείς στην περιφρούρηση της Δημόσιας Υγείας. “Μέλημά μας είναι η ασφάλεια του πολίτη στην πορεία εξόδου από την κρίση” είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θήρας, προσθέτοντας πως “η Σαντορίνη κινδυνεύει από την ενδογενή χαλαρότητα”.

Ανέφερε δε πως γίνεται διαβάθμιση των δραστηριοτήτων με κριτήριο την θωράκιση της ασφάλειας εν όψει τόσο της τουριστικής περιόδου που εύλογα απασχολεί όλο των επαγγελματικό κόσμο, ωστόσο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή την περίοδο στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ώστε να βρεθούν σύντομα τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον.

Όπως φαίνεται, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες η ικανοποίηση που υπήρχε στα τέλη του χρόνου, οπότε ο Δήμαρχος ανακοίνωνε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν υπήρχαν κρούσματα στο νησί, έδωσε γρήγορα τη θέση της στον εφησυχασμό και στην πλημμελή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, που σε συνδυασμό με την κινητικότητα προς τη Σαντορίνη μετά από τις γιορτές, δημιούργησαν τις τωρινές πιεστικές συνθήκες.

Στο μεταξύ, η δημοτική παράταξη “Θηραϊκή Πολιτεία” με ανακοίνωσή της εξέφρασε την υποψία ότι γνωστά στην κοινωνία κρούσματα δεν περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, καλώντας την πολιτική προστασία του Δήμου να το διερευνήσει, προκειμένου να εφαρμόζονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε όλους τους νοσούντες.

Επίσης, η δημοτική παράταξη “Τώρα! Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά” ζήτησε έκτακτη και ανοιχτή στο κοινό σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό να γίνει υπεύθυνη ενημέρωση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βασίλη Μαλαματένιο για την επιδημιολογική εικόνα του νησιού, ώστε να σταματήσει η παραφιλολογία που προκαλεί επιπλέον ανησυχία στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, ενόψει του επικείμενου ανοίγματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου, η ΕΛΜΕ Θήρας εκφράζει την αγωνία της για περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού και παράλληλα τον προβληματισμό της για το αν το ΓΝ Θήρας είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ελέγχου της επόμενης περιόδου. Αναφέρει μάλιστα περιπτώσεις εκπαιδευτικών που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΠΑΛ Θήρας και δεν μπόρεσαν να εξεταστούν το περασμένο Σάββατο λόγω έλλειψης προσωπικού και τεστ.

Ενδεχομένως μια πιο σαφή αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας του νησιού θα μπορούσαν να δώσουν μαζικοί έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σαν εκείνα που ήρθαν στα μέσα Δεκεμβρίου για ένα διήμερο στη Σαντορίνη, σε συνεννόηση με τον Δήμο. Μόνο που τότε η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μικρή, καθώς υπερίσχυσαν απόψεις όπως:
– Αφού δεν έχουμε συμπτώματα, γιατί να πάμε;
– Αφού δεν είναι υποχρεωτικό, γιατί να πάμε;
– Γιατί να πάμε; (σκέτο)
– Αν βγουν πολλά θετικά, θα μας κλείσουν και θα στιγματιστούμε!

Μήπως είναι πια η ώρα να έρθουμε αντιμέτωποι με την αλήθεια, παρά να μείνουμε στην -βολική πλην επικίνδυνη- άγνοιά μας;


 

Νεότερη ενημέρωση 26/1 – ώρα 13:00
Με ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος Θήρας ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στο νησί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να διενεργήσει τεστ για ανίχνευση του κορονοϊού.

Απαντώντας στο αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Θήρας αναφέρει πως από τη στιγμή που το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, το μόνο που θα προσφέρει είναι πρόκληση ανησυχίας στην τοπική μας κοινωνία και ενίσχυση κλίματος κινδυνολογίας. Το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε και θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ, ώστε να γίνει μια συνολική ενημέρωση.

Νεότερη ενημέρωση 26/1 – ώρα 14:00
Όπως ενημέρωσε ο Διοικητής του ΓΝ Θήρας Βασίλης Μαλαματένιος μέσω της τοπικής τηλεόρασης, σε ό,τι αφορά μόνο το νοσοκομείο, τον Δεκέμβριο είχαν γίνει 180 τεστ (μοριακά και rapid) και είχε προκύψει 1 διάγνωση Covid-19, ενώ τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 530 δείγματα, από τα οποία έχουν προκύψει 13 διαγνώσεις Covid-19. Σήμερα νοσηλεύονται τέσσερα άτομα στην πτέρυγα Covid-19 του νοσοκομείου.

Επόμενη δημοσίευση: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για rapid test ξανά στη Σαντορίνη


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη