Ανοίγει το Νοσοκομείο, καταργείται το Κέντρο Υγείας

Το νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης είναι έτοιμο από πλευράς κτιριακών υποδομών, ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού
Το νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης είναι έτοιμο από πλευράς κτιριακών υποδομών, ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού

Πιο κοντά παρά ποτέ βρίσκεται η έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Σαντορίνης. Η ομόθυμη επιθυμία των κατοίκων της Σαντορίνης και οι συλλογικές πιέσεις, που διαχρονικά ασκήθηκαν, προς τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες, από τον Δήμο (συμπολίτευση και αντιπολίτευση), την Επιτροπή Πρωτοβουλίας και τους φορείς του νησιού, φαίνεται ότι έστω και καθυστερημένα θα έχουν αποτέλεσμα.

Το νέο νοσοκομείο με την επωνυμία “Γενικό Νοσοκομείο Θήρας” θα είναι δημόσιου χαρακτήρα και θα λειτουργεί υπό την ΑΕΜΥ ΑΕ ως παράρτημά της σύμφωνα με το Υποκεφάλαιο Ε4 του σχεδίου νόμου “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις” που έχει καταθέσει το Υπουργείο Υγείας προς ψήφιση στη Βουλή.

Τα άρθρα 87-96 του νομοσχεδίου αφορούν στο υπό ίδρυση νοσοκομείο και αναφέρονται στο πλαίσιο λειτουργίας, στη στελέχωση του νοσοκομείου, στην εποπτεία και τον έλεγχο, στον εσωτερικό κανονισμό, στους πόρους, τη χρηματοδότηση και την τιμολόγηση των υπηρεσιών, κλπ.

Το άρθρο 97 του νομοσχεδίου αναφέρεται στη διακοπή της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σαντορίνης και τη μεταφορά του συνόλου του προσωπικού του στο Γ.Ν.Θήρας. Το προσωπικό που μεταφέρεται θα συνεχίσει να υπάγεται στη δικαιοδοσία της 2η Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου την οποία θα βαρύνει και η μισθοδοσία του.

Θέματα όπως τα τμήματα του νοσοκομείου που άμεσα θα λειτουργήσουν καθώς και η διοίκησή του δεν αναφέρονται στο νομοσχέδιο και θα αποφασισθούν στο πλαίσιο της ΑΕΜΥ ΑΕ.

Το πλήρες κείμενο των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν στο νέο νοσοκομείο είναι διαθέσιμο εδώ.

Ακολουθεί το απόσπασμα (που αφορά στο νέο νοσοκομείο) της αιτιολογικής έκθεσης, του υπό ψήφιση νομοσχέδιου, όπου αναλύεται το περιεχόμενο κάθε άρθρου του:

ΙΔΡΥΣΗ Γ.Ν. ΘΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΕΜΥ ΑΕ» ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (Κ.Ε.Ο.Λ.) ΤΗΣ ΑΕΜΥ ΑΕ

Άρθρο 87 [ Πλαίσιο λειτουργίας Νοσηλευτικής Μονάδας Γ.Ν. Θήρας – Δημόσιος χαρακτήρας Γ.Ν. Θήρας – Έναρξη λειτουργίας]
Στο παρόν άρθρο γίνεται ρητή αναφορά στην έναρξη λειτουργίας της νοσηλευτικής μονάδας του Γ.Ν. Θήρας, στο δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου και γενικότερα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του, στο πλαίσιο λειτουργίας του καθώς και στο διακριτό χρονικό σημείο έναρξης της λειτουργίας του.
Άρθρο 88 [(Άδεια Λειτουργίας]
Με την παρούσα διάταξη χορηγείται άδεια λειτουργίας για τις πάσης φύσεως δομές και μονάδες του Νοσοκομείου, με σκοπό την ταχύτερη και απρόσκοπτη λειτουργία του. Η διάταξη αυτή συνδέεται με τη διάταξη του άρθρου 35 του παρόντος, με την οποία η εποπτεία και ο έλεγχος του Γ.Ν. Θήρας ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, παρέχοντας έτσι το ανώτατο επίπεδο επίβλεψης και ελέγχου.
Άρθρο 89 [Στελέχωση – Συνεργασία με Μονάδες ΕΣΥ]
Στο άρθρο αυτό κατοχυρώνεται η συνεργασία και αλληλεπίδραση του Γ.Ν. Θήρας με άλλες μονάδες του ΕΣΥ, την αρμόδια Δ.Υ.Πε. και το Υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στο Νοσοκομείο Θήρας κάλυψης των κενών του προσωπικού του με υφιστάμενο προσωπικό άλλων δομών υγείας του ΕΣΥ, προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Για το σκοπό αυτό, στο άρθρο αυτό περιγράφονται διοικητικές πρακτικές κινητικότητας προσωπικού, οι οποίες ίσχυσαν και για άλλες μονάδες υγείας στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Η κινητικότητα προσωπικού του παρόντος άρθρου δεν έχει επίδραση στις εργασιακές σχέσεις, υπηρεσιακές μεταβολές και εξέλιξη του προσωπικού. Η συνεργασία του Γ.Ν. Θήρας με την οικεία Δ.Υ.Πε. εδραιώνεται με την υπογραφή της ειδικής προγραμματικής σύμβασης της παραγράφου 1, με την οποία εξειδικεύονται οι όροι συνεργασίας.
Άρθρο 90 [Εποπτεία -Έλεγχος]
Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού διευκρινίζεται η εποπτεία και ο έλεγχος του Υπουργείου Υγείας στη λειτουργία του Γ.Ν. θήρας. Κεντρικό εποπτικό ρόλο έχει η Επιτροπή Ελέγχου, με βάση τις εκθέσεις της οποίας, εκδίδεται κάθε έτος βεβαίωση καλής λειτουργίας του Νοσοκομείου. Επίσης, καθιερώνεται η λογοδοσία των διοικητικών οργάνων της ΑΕΜΥ ΑΕ με την ετήσια απόδοση έκθεσης πεπραγμένων και λογιστικής διαχείρισης.
Άρθρο 91 [Πόροι – Χρηματοδότηση – Περιουσιακά Στοιχεία]
Στο άρθρο αυτό καθορίζονται οι αυτοτελείς πόροι του Νοσοκομείου Θήρας, βάσει της λογιστικής διαχειριστικής διάκρισης του Νοσοκομείου, οι οποίοι διαφέρουν από τους πόρους άλλων δομών της ΑΕΜΥ ΑΕ.. Για την οικονομική διαχείριση του Νοσοκομείου δημιουργείται ειδικός διαχειριστικός κωδικός στο λογιστικό σύστημα της ΑΕΜΥ ΑΕ, σύμφωνα με το ισχύον λογιστικό καθεστώς σε αυτήν. Ειδική μνεία γίνεται στις κληρονομιές, δωρεές και κάθε είδους αποκτήματα του Γ.Ν.,Θήρας, τόσο πριν την έναρξη λειτουργίας του όσο και κατά τη λειτουργία του.
Άρθρο 92 [Τιμολόγηση Υπηρεσιών]
Στο άρθρο αυτό, διευκρινίζεται η δυνατότητα συμβάσεων του Γ.Ν. Θήρας, μέσω της ΑΕΜΥ ΑΕ, στην οποία ανήκει. Οι συμβάσεις αυτές, έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστική λειτουργία του Νοσοκομείου και την αύξηση των πόρων του, με στόχο την όσο το δυνατόν κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών του με αντίστοιχη ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης και την αύξηση των πάσης φύσεως κρατικών εσόδων, χωρίς να διακυβεύεται η αποστολή του Νοσοκομείου ως παρόχου έργου κοινωνικού οφέλους και η λειτουργία του για χάρη του δημοσίου συμφέροντος. Υποχρεωτικά, για το Νοσοκομείο Θήρας, η ΑΕΜΥ ΑΕ συμβάλλεται με όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς του δημοσίου (ΕΟΠΥΥ, NAT, κλπ) ενώ παρέχει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα σε άπορους και ανασφάλιστους.
Άρθρο 93 [Εσωτερικός Κανονισμός]
Στο άρθρο αυτό, εντάσσεται η υποχρέωση της ΑΕΜΥ ΑΕ να συμπληρώσει τον ισχύοντα Κεντρικό Εσωτερικό Οργανισμό Λειτουργίας της (Κ.Ε.Ο.Λ.) με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας. Με τον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας του Νοσοκομείου, όπως συμπληρώνει τον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και λειτουργίας της ΑΕΜΥ ΑΕ, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα, αναφερόμενα κυρίως στην οργάνωση, διάρθρωση, διοίκηση, στελέχωση και τρόπο λειτουργίας των Ιατρικών, Διοικητικών και λοιπών Υπηρεσιών, τις οργανικές θέσεις του υπηρετούντος προσωπικού, την κατανομή των κλινών στους τομείς, τα τμήματα και τις μονάδες της Ιατρικής Υπηρεσίας, την υπηρεσιακή κατάσταση, τις υποχρεώσεις για όλο το προσωπικό, την εν γένει λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του Νοσοκομείου.
Άρθρο 94
Με το παρόν άρθρο, τροποποιείται το ισχύον καταστατικό λειτουργίας της ΑΕΜΥ ΑΕ, ως προς την προσθήκη του σκοπού και της λειτουργίας της νοσηλευτικής δομής του Γ.Ν. Θήρας. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται με τον επισημότερο τρόπο η μεταβολή του φυσικού αντικειμένου της ΑΕΜΥ ΑΕ και η επέκταση της σε παροχές υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Άρθρο 95
Με το άρθρο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στην ΑΕΜΥ ΑΕ κάλυψης, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, πρόσκαιρων και έκτακτων αναγκών στελέχωσής της από φορείς του δημοσίου συστήματος υγείας καθώς και από το Υπουργείο Υγείας.
Άρθρο 96
Με το άρθρο αυτό, καλύπτεται ένα σοβαρό κενό που υπάρχει αναφορικά με τις άδειες λειτουργίας των δομών της ΑΕΜΥ ΑΕ και εξυγιαίνεται η λειτουργία τους.
Άρθρο 97 [Κατάργηση Κέντρου Υγείας Σαντορίνης]
Με το άρθρο αυτό, καταργείται το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης. Λαμβάνεται μέριμνα ώστε το προσωπικό του πρώην Κ.Υ. που επιθυμεί, να μην αλλάξει τόπο εργασίας αλλά να ενταχθεί στη λειτουργία του Γ.Ν. Θήρας, με το οποίο αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο νησί. Για το μεταφερόμενο προσωπικό δεν επέρχεται καμία υπηρεσιακή ή μισθολογική μεταβολή και δεν θίγεται η εργασιακή τους σχέση με την 2η Δ.Υ.Πε.. Το προσωπικό του πρώην Κ.Υ. Σαντορίνης, ωστόσο, υπάγεται οργανωτικά, ιεραρχικά, διοικητικά και επιστημονικά στη δομή λειτουργίας και οργάνωσης του Γ.Ν. Θήρας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαραίτητη εύρρυθμη καθημερινή λειτουργία και η διοικητική ομοιογένεια και αυτοτέλεια των διοικητικών διαδικασιών και του επιστημονικού έργου του Νοσοκομείου. Παράλληλα διευκρινίζονται μισθολογικά θέματα πρόσθετων αμοιβών και πειθαρχικής κατάστασης των υπαλλήλων αυτών. Ειδικότεροι όροι για την εφαρμογή των παραγράφων, καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας και της μεταφοράς του προσωπικού του πρώην ΚΥ Σαντορίνης, ορίζονται με την υπογραφή ειδικής προγραμματικής σύμβασης της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του παρόντος.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη