Μ. Θεμιστοκλέους: Ανοίγουν στις 2/4 τα ραντεβού για τις ηλικίες 65-69 ετών

Μ. Θεοδωρίδου: Υπερβολικός ο φόβος για τις αλλεργικές αντιδράσεις από τον εμβολιασμό 

Εμβολιαστική κάλυψη με μια τουλάχιστον δόση που φτάνει το 10,14% έχει επιτευχθεί στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε απόψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Δίνοντας στοιχεία αναλυτικά για το πόσοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους μέχρι σήμερα ανά ηλικιακή ομάδα, είπε ότι ήδη υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στην ηλικιακή ομάδα των 70-75 ετών που άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, η οποία ξεπερνά το 51% και ότι αντίστοιχα στις ηλικιακές ομάδες 60-64 ετών έχει εμβολιαστεί το 55%, στους 75-79 ετών το 75%, στους 80-84 ετών το 64% και στους άνω των 85 ετών το 60% .

Σήμερα -έως την ώρα της ενημέρωσης- είχαν πραγματοποιηθεί 26.000 εμβολιασμοί και από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα συνολικά 1.630.000 εμβολιασμοί. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και από τις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 65-69 ετών. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει ότι από την 1η Απριλίου θα ενταχθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα και σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται πάνω από 1.000 σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης, σε ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώνεται αυτό και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο, εφόσον και γιατροί κρίνουν ότι αυτό είναι πιο ασφαλές.

Ο κος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης νέο μηχανισμό αναπλήρωσης με λίστα αναμονής, στην οποία θα μπορούν οι πολίτες να μπαίνουν και το σύστημα θα τους καλεί μέσω sms για μελλοντικό ραντεβού όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις κάτι που στην ουσία θα τους βοηθήσει να εμβολιάζονται νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού τους. Επίσης, ανέφερε ότι στον μηχανισμό αναπλήρωσης εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, θα μπουν και οι εκπαιδευτικοί αυτή την εβδομάδα.

Για τον Απρίλιο προγραμματίζονται 1.500.000 εμβολιασμοί και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η Pfizer θα παραδώσει περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, η εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει 1,2 εκατομμύρια δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο (70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 360.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο).

Μ. Θεοδωρίδου: Υπερβολικός ο φόβος για τις αλλεργικές αντιδράσεις από τον εμβολιασμό 

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε υπερβολικό τον φόβο για το θέμα των αλλεργιών σε άτομα που φτάνουν στο σημείο να ακυρώσουν ακόμα και τα ραντεβού τους για εμβολιασμό, ενώ πρόσθεσε πως ακόμη και γιατροί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ζήτημα των πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων και τόνισε πως “μόνο όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κατά το παρελθόν, η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτιο και έχει χρειαστεί η ενδοφλέβια χορήγηση ειδικού φαρμάκου για την αντιμετώπισή της” έχουν λόγο να ενημερώνουν τους γιατρούς τους πριν από τον εμβολιασμό.

Η κα Θεοδωρίδου είπε ότι γίνεται μια υπερεκτίμηση των αλλεργιών και εξήγησε πως οι κοινές και συνηθισμένες αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό. Κοινές αλλεργίες σε φάρμακα, σε εποχικά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, βαφές, χρώματα, και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις δεν είναι λόγος να μην γίνεται το εμβόλιο τόνισε και προσέθεσε για τις εποχικές αλλεργίες ότι όσοι παίρνουν αντιισταμινικά φάρμακα αυτή την περίοδο καλό θα ήταν να μην τα πάρουν όταν θα πάνε για να κάνουν το εμβόλιο.

Μεγάλο μέρος της εισήγησης της κας Θεοδωρίδου ήταν ξανά αφιερωμένο στο εμβόλιο της AstraZeneca, επισημαίνοντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεχίζει την έρευνα, τις τελευταίες 20 ημέρες, για να αποφανθεί αν υπάρχει αιτιώδης σχέση του εμβολίου με παρενέργειες θρόμβωσης και θρομβοπενίας. Όπως είπε, έχουν καταγραφεί 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου και σημείωσε ότι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά πράγματα γι’ αυτή την παρενέργεια, την έγκαιρη διάγνωσή της και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Όπως εξήγησε, τα πρώτα συμπτώματα που είναι ύποπτα και χρειάζονται προσοχή, εμφανίζονται μετά από 7-14 μέρες από τον εμβολιασμό. Είναι θορυβώδη και δεν μοιάζουν με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων. Πρόκειται για έντονο πόνο στο στήθος και την κοιλιά και κεφαλαλγία. Όλα αυτά τα έχουν κατά νου οι γιατροί και υπάρχει ευαισθητοποίηση για τον έγκαιρο εντοπισμό τους, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, επισήμανε.

“Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid” κατέληξε για το θέμα η κυρία Θεοδωρίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη