Θέματα υγείας: Αντιμετωπίζοντας την υπέρταση

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Κλείνοντας τον κύκλο άρθρων που αφορούν την υπέρταση, μετά τον σωστό τρόπο μέτρησής της και τον καθορισμό του πότε έχουμε πίεση και ποιοι είναι οι θεραπευτικοί στόχοι, ερχόμαστε στον τρόπο αντιμετώπισής της.

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε πως η φαρμακευτική αγωγή είναι ένα μόνο μέρος της ρύθμισης και η δική μας συμμετοχή είναι εξίσου σημαντική. Αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας με πιο σημαντικό την απώλεια βάρους, εφόσον βέβαια είμαστε υπέρβαροι. Μειώνουμε σημαντικά το αλάτι που τρώμε, προσέχοντας τις τροφές που το περιέχουν ήδη, όπως κάθε συντηρούμενη τροφή, δηλαδή κυρίως τα τυριά και τα αλλαντικά. Το άπαχο τυρί, έχει αλάτι και να μην ξεγελαστείτε. Το αλάτι του μαγειρέματος δεν απαγορεύεται, απλά να είναι λίγο, νοστιμεύοντας την τροφή μας με μυρωδικά και μπαχαρικά. Αρχίζουμε να περπατάμε συστηματικά τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα για 4-5 φορές την εβδομάδα, με σχετικώς γρήγορο βηματισμό. Διακόπτουμε το κάπνισμα. Ο καφές δεν δημιουργεί προβλήματα εφόσον καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες, πχ έως δύο καφέδες την ημέρα.

Εννοείται πως την βασική ρύθμιση θα την πετύχετε με φάρμακα που θα σας χορηγήσει μόνο ο γιατρός σας, αποφεύγοντας να κάνετε χρήση φαρμάκων από γνωστούς και φίλους. Η σημερινή τάση στη ρύθμιση της πίεσης, είναι να χορηγούμε εξ αρχής φάρμακα που περιέχουν δύο ουσίες μαζί. Βέβαια αυτό δεν είναι υποχρεωτικό και μπορεί να κριθεί πως σε ήπιες υπερτάσεις θα ρυθμιστούμε με μια μόνο ουσία. Κάθε νέο φάρμακο για την πίεση χρειάζεται 25-30 ημέρες για να δείξει την δραστικότητά του και να μην περιμένουμε ρύθμιση από τη πρώτη εβδομάδα. Αν στον μήνα δεν έχουμε φτάσει τον επιθυμητό στόχο πίεσης, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας για να κάνει αλλαγές. Ποτέ δεν διακόπτουμε τα φάρμακα μας, επειδή η πίεση ρυθμίστηκε γιατί σε λίγες ημέρες θα έχει ανεβεί ξανά. Δεν πρέπει ποτέ να παίρνουμε ή να μην παίρνουμε φάρμακο, ανάλογα με την πίεση που βρήκαμε την τυχαία στιγμή μέτρησής μας.

Αν η πίεσή μας πέφτει συχνά κάτω από τα 110 mmHg, ενημερώνουμε τον γιατρό μας και μόνο εκείνος θα κάνει αλλαγές, ποτέ μόνοι σας. Η μέτρηση της πίεσής σας θα γίνεται οπωσδήποτε 3-4 φορές τον μήνα για να γνωρίζετε την συνήθη τιμή της. Οι τυχαίες αυξήσεις της έως και 180-190 mmHg να μην σας ανησυχούν και να μην τρέχετε στα επείγοντα των νοσοκομείων γιατί δεν έχει νόημα. Η χρήση υπογλωσσίων αντιυπερτασικών να αποφεύγεται,γιατί μόνο προβλήματα δημιουργεί.

Διαλέξτε και εμπιστευτείτε έναν γιατρό στον οποίο θα απευθύνεστε όταν πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αυτά για την υπέρταση. Να έχετε καλές γιορτές, με υγεία και πάντα χαρούμενοι.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη