Θέματα υγείας: Αξιολόγηση των μετρήσεων της πίεσης

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Στο προηγούμενο άρθρο, ασχοληθήκαμε με το πώς μετράμε σωστά την πίεση. Σήμερα θα δούμε πώς αυτές οι μετρήσεις αξιολογούνται.

Ας δούμε λοιπόν την κατάταξη των σταδίων της υπέρτασης σύμφωνα με τις πολύ πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (2018).

Αυτές οι τιμές της πίεσης δεν αφορούν τυχαίες μετρήσεις, αλλά τη συνήθη πίεση ηρεμίας, που υπολογίζεται από πολλές μετρήσεις.

Η αξιολόγηση αυτών των τιμών στον κάθε ασθενή, γίνεται σε συνδυασμό και με τους τυχόν άλλους παράγοντες κινδύνου που συνυπάρχουν, π.χ. διαβήτης, κάπνισμα και χοληστερόλη.

Θα θεωρήσουμε έναν άνθρωπο υπερτασικό, όταν σε επανειλημμένες μετρήσεις στο ιατρείο μας είναι με πίεση >140/90. Αυτή η τιμή προκύπτει από μετρήσεις 3 φορές, με απόσταση 1-2 λεπτά από μέτρηση σε μέτρηση ή με επιπλέον μετρήσεις, αν οι τιμές διαφέρουν πάνω από 10 mmHg. Άτομα με μετρήσεις στην περιοχή του σταδίου 3, θεωρούνται άμεσα υπερτασικά και αντιμετωπίζονται ως τέτοια εξ αρχής. Πολλές φορές, η χρησιμότητα των μετρήσεων στο σπίτι ή ακόμη καλύτερα με την χρήση συσκευών 24ωρης μέτρησης, είναι απαραίτητη. Το βασικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι μετρήσεις αυτές να γίνονται από πιστοποιημένα πιεσόμετρα, ο ασθενής να έχει εκπαιδευτεί να την μετράει σε σωστές ώρες και με τον σωστό τρόπο, η δε χρήση των 24ωρων μετρήσεων να γίνεται από σωστά εκπαιδευμένο γιατρό, καλή συσκευή και γνώση του γιατρού να διαβάσει σωστά τα αποτελέσματα. Όλα αυτά που αναφέρθηκαν πριν δεν είναι πάντα έτσι στην καθημερινή πράξη και πρέπει να εξασφαλίζονται.

Σε άτομα ηλικίας μεταξύ 65 και 80 ετών, η πίεση 1ου σταδίου αντιμετωπίζεται εφόσον η ρύθμιση είναι καλώς ανεκτή. Σε άτομα άνω των 80, η πίεση ρυθμίζεται όταν οι τιμές χωρίς αγωγή είναι άνω των 160 mmHg.

Εδώ να γίνει η απαραίτητη διευκρίνιση, πως οι τιμές πάνω από τις οποίες αρχίζουμε αγωγή, δεν είναι οι τιμές στις οποίες θέλουμε να φτάσουμε μετά την χορήγηση αγωγής. Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα της ονομασίας ενός ασθενούς ως υπερτασικού ή όχι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και δεν είναι τόσο απλό να παίρνουμε μόνοι απόφαση για το αν και βέβαια ποια θεραπεία χρειαζόμαστε. Το άρθρο είναι απλά ενδεικτικό και δεν αποσκοπεί στο να βγάζετε μόνοι σας αποφάσεις. Στο επόμενο άρθρο της σειράς αυτής, θα δούμε τι επιπτώσεις έχει η υπέρταση στον οργανισμό.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη