Για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, επέλεξε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο κος Σχοινάς θα έχει έναν συντονιστικό ρόλο στην Επιτροπή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης. Θα είναι υπεύθυνος τόσο για τη μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης μετανάστευσης για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και την πολιτική ασύλου για τους πρόσφυγες, όσο και την προστασία των συνόρων, εξήγησε η Φον Ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κομισιόν ο κος Σχοινάς δήλωσε μέσω twitter “ενθουσιασμένος” για τη θέση που πρόκειται να αναλάβει διευκρινίζοντας πως το χαρτοφυλάκιό του για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής καλύπτει θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας, απασχόλησης και εκπαίδευσης. “Είμαι έτοιμος για δουλειά και ανυπομονώ να συζητήσω με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους”, έγραψε ο κος Σχοινάς.
Thrilled to be nominated as VP for Protecting our Way of Life covering #migration, #security, #employment, #education. Ready to get down to work & looking forward to discussing with @Europarl_EN about how we can translate our political priorities into real results for Europeans. pic.twitter.com/H4ZMrS2Gz7
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) September 10, 2019
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα μας αναβαθμίζεται σε παράγοντα ισχύος και ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή σκηνή
Με ικανοποίηση χαιρέτισε την σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ως προς την ανάθεση της Αντιπροεδρίας της Κομισιόν για θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης και κινητικότητας στον Μαργαρίτη Σχοινά, ο κος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ξεχωριστή τιμή, ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ίδιο τον κο Σχοινά, αλλά και την Ελλάδα.
“Αποδεικνύει ότι η χώρα αναβαθμίζεται, πια, σε παράγοντα ισχύος και ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή σκηνή. Και ότι η πατρίδα μας αλλάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της Ένωσης. Διαθέτοντας κύρος και στελέχη για σημαντικά χαρτοφυλάκια. Γιατί η προστασία των συνόρων, η συλλογική ασφάλεια και οι ευκαιρίες κινητικότητας στην απασχόληση, στην παιδεία και στον πολιτισμό αποτελούν κεντρικές προκλήσεις. Ιδιαίτερα στον πρώτο τομέα, η Ελλάδα ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης υπολογίζει πολύ στον νέο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Το Μεταναστευτικό, άλλωστε, είναι κρίσιμο και για την Ένωση και για την Ελλάδα!” συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Στο στενό επιτελείο της Φον Ντερ Λάιεν θα βρίσκονται τρεις εκτελεστικοί αντιπροέδροι.
– Ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.
– Η Δανή Μαργκρέιτε Βέσταγκερ θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.
– Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.
Οι άλλοι πέντε αντιπρόεδροι και τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνουν είναι:
– Ο Γιοζέπ Μπορέλ από την Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας: προτεινόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος για μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο
– Η Βιέρα Γιούροβα από την Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ: Αξίες και διαφάνεια
– Ο Μαργαρίτης Σχοινάς από την Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής
– Ο Μάρος Σέφτσοβιτς από τη Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ: Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις
– Η Ντούμπραβκα Σούιτσα από την Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Δημοκρατία και Δημογραφία.
[adning id="140783"]Οι υπόλοιποι προτεινόμενοι επίτροποι είναι οι εξής:
– Ο Γιοχάνες Χαν (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
– Ο Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).
– Η Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία) θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά (“Καινοτομία και Νεολαία”).
– Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο “Υγεία”.
– Η Κάντρι Σίμσον (Εσθονία), θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο “Ενέργεια”.
– Η Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο “Διεθνείς εταιρικές σχέσεις”.
– Η Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία), θα είναι αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
– Ο Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.
– Ο Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου.
– Ο Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία) θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.
– Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία), θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο “Περιβάλλον και Ωκεανοί”.
– Ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο), θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.
– Η Ελένα Ντάλι (Μάλτα) θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο “Ισότητα”.
– Ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο “Γεωργία”.
– Η Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου “Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις”.
– Η Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο “Μεταφορές”.
– Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία) θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο “Διαχείριση Κρίσεων”.
– Η Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο “Εσωτερικές Υποθέσεις”.
Προκειμένου να αναλάβουν όλοι τα καθήκοντά τους από την 1η Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του στο σύνολο του Σώματος των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας/αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, της έγκρισης προηγούνται οι ακροάσεις των προτεινόμενων Επιτρόπων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
[adning id="140783"]