Απεβίωσε και ετάφη, στις 5/6, στη Μεσαριά της Σαντορίνης, ο γνωστός Θηραίος ιατρός Ιωάννης Μιχαήλ Δανέζης.
Ο εκλιπών ήταν Καθηγητής της Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση σε προβλήματα στειρότητας και γονιμότητας και διετέλεσε επί σειράν ετών Πρόεδρος της Ελληνικής Ευγονικής Εταιρείας.
Ικανοποιώντας την τελευταία επιθυμία του πατέρα του, ευεργέτη της Σαντορίνης Μιχαήλ Δανέζη, ο οποίος είχε εκδόσει τον μνημειακό τόμο ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 1940, χρηματοδότησε και επιμελήθηκε την έκδοση των γνωστών πολυσελλεκτικών τόμων ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 1971 και ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2001.
Τον επικήδειο – αποχαιρετισμό στον Ι.Μ. Δανέζη εκφώνησε ο εξέχων Θηραίος, νομικός και δημοσιογράφος, Εμμανουήλ Λιγνός. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
“Με την εντολή του Δημάρχου Θήρας αποτίω τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον εκλιπόντα Καθηγητή της Ιατρικής Ιωάννη Δανέζη.
Τιμής μεν, διότι υπήρξε εκ των διαπρεπέστερων Θηραίων, ευγνωμοσύνης δε, διότι ευεργέτησε τη μικρή μας πατρίδα με τη διάθεση μεγάλης δαπάνης για την έκδοση του μνημειώδους τόμου ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 1971, ικανοποιώντας τελευταία επιθυμία του αειμνήστου Πατέρα του και Αναδόχου μου Μιχαήλ Δανέζη, και με τη διάθεση μεγάλης επίσης δαπάνης για την έκδοση του ογκώδους πολυτελούς και πολυσυλλεκτικού τόμου ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2001.
Οι προαναφερθέντες τόμοι, των οποίων είχα την ευθύνη της διεύθυνσης της έκδοσής τους, όπως και εκείνος, που εξέδωσε το 1939 – 1940, ο αείμνηστος Μιχαήλ Δανέζης, ο οποίος πολύτροπα και αποτελεσματικά ευεργέτησε τη Σαντορίνη με την ίδρυση Οφθαλμιατρείου και Νοσοκομείου στους τότε δύσκολους καιρούς, αποτελούν ακένωτη πηγή θηραϊκής βιβλιογραφίας και ανεκτίμητη πνευματική προσφορά στη γενέτειρα νήσο.
Η υπηρεσία του εκλιπόντος σπουδαίου ανδρός στον Τομέα της Ιατρικής είναι γνωστή και αναγνωρισμένη με πολλές τιμητικές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις, οι δε μελέτες του και οι μέθοδοί του θεωρούνται πρωτοποριακές για την τότε εποχή, όταν νεώτατος Ιατρός επέστρεψε στην Αθήνα, μετά τις πολύ επιτυχημένες μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αμερική, Αγγλία και Γαλλία και αναγορεύθηκε διαδοχικά Διδάκτορας, Υφηγητής και Καθηγητής της Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση σε προβλήματα Στειρότητας και Γονιμότητας.
Ίδρυσε και διετέλεσε επί σειράν ετών Πρόεδρος της Ελληνικής Ευγονικής Εταιρείας, με μεγάλη προσφορά στα νέα ζευγάρια. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, την οποία εκπροσωπώ ως Γενικός Γραμματέας. Διέθετε πλούσια συλλογή έργων τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, λιθογραφίες κ.ά.), πολλά από τα οποία είχαν θέμα τη Σαντορίνη.
Πολυτίμητε και πολυφίλητε Θηραίε, σε αποχαιρετούμε, αναλογιζόμενοι ότι θα λείψει σε πολλούς η αρχοντική και ευγενική παρουσία σου στις συναναστροφές και στην Αθήνα και στη Σαντορίνη, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, στη Μεσαριά και στην Περίσσα.
Ευχόμαστε η θηραϊκή γη, στο Κοιμητήριο της Μεσαριάς, την οποία τόσον αγάπησες και όπου αναπαύονται και οι αείμνηστοι γονείς σου Μιχαήλ και Μαρία και όπου θα εναποτεθεί η σορός σου, να είναι ελαφριά και η ψυχή σου να κατοικήσει στη χώρα των «αιωνίως ζώντων».”