Συρμαλένιος: Να οργανώσουμε το τουριστικό προϊόν του κάθε νησιού με βάση τα τοπικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα

Νίκος Συρμαλένιος, Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Συρμαλένιος

Το ατλαντίς συνάντησε τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Συρμαλένιο και του έθεσε μια σειρά ερωτήσεων επικεντρωμένων στα θέματα του τουρισμού και της νησιωτικότητας. Διαβάστε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

ατλ: Η κρίση κτύπησε και την πόρτα του τουρισμού;
ΝΣ: Ο Τουρισμός που αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα στο νησιωτικό χώρο, εκτός από την κρίση του μοντέλου του μαζικού τουρισμού, υφίσταται σήμερα και τις επιπτώσεις της γενικότερης κρίσης, της αφαίμαξης των εισοδημάτων, της αλματώδους αύξησης των τιμών και ιδιαίτερα των καυσίμων, το στέγνωμα της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνεται από τις ισοπεδωτικές φορομπηχτικές πολιτικές. H συμφωνία της τελευταίας συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο χώρο του Αιγαίου θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην ήδη μειωμένη τουριστική κίνηση.

ατλ: Ποια είναι η πρώτη προϋπόθεση για να συνεχίσει να αναπτύσσεται ένας τουριστικός προορισμός;
ΝΣ: Κατά τη γνώμη μας, πρώτη προϋπόθεση για να συνεχίσει να αναπτύσσεται ένας τουριστικός προορισμός είναι η διασφάλιση της αμφίδρομης σχέσης Τουρισμού και Περιβάλλοντος, δηλαδή τα έργα που πραγματοποιούνται για την εξυπηρέτηση του Τουρισμού και οι συγκεντρώσεις των τουριστών να φθάνουν μέχρι το σημείο που να μην αλλοιώνουν έντονα το περιβάλλον του και να μην επιδεινώνουν την ποιότητα της ζωής του. Αν αυτό το σημείο ξεπεραστεί τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, η σταδιακή απαξίωση και στο τέλος η εγκατάλειψη. Τέτοια απαξίωση έχουν ήδη βιώσει διάφοροι προορισμοί στις ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές και άλλων χωρών (π.χ. Ισπανία) και είναι βέβαιο ότι θα αποβεί καταστροφική για την τοπική οικονομία.

ατλ: Πως θα έπρεπε να είναι οργανωμένο το τουριστικό προϊόν σε κάθε προορισμό;
ΝΣ: Χρειάζεται να οργανώσουμε το τουριστικό προϊόν του κάθε νησιού με βάση τα τοπικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα με στόχο την προσέλκυση τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα (ιστορία, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, χλωρίδα και πανίδα, οικολογία, γεωλογία, φωτογραφία, ιστιοπλοία κλπ). Να δομήσουμε την τουριστική μας προσφορά σε ειδικά προϊόντα για το κάθε ιδιαίτερο ενδιαφέρον των τουριστών και σε ειδικές διαδρομές. Να οργανώσουμε την προσφορά μας έτσι ώστε να υποστηρίζεται από όλα τα αναγκαία επαγγέλματα (πχ ξεναγοί, οδηγοί, εκπαιδευτές δραστηριοτήτων) και τις μορφές των τουριστικών επιχειρήσεων ( πχ εταιρείες- τουριστικά γραφεία για την οργάνωση και διαχείριση των ειδικών προϊόντων στον κάθε νησιωτικό προορισμό), ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε και να διανείμουμε στην αγορά τα προϊόντα αυτά.

ατλ: Και το μοντέλο του μαζικού τουρισμού που σήμερα κυριαρχεί στην αγορά;
ΝΣ: Συνέπεια των προηγούμενων είναι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε όλες του τις εκφράσεις (φυσιολατρικός–οικολογικός, αγροτουρισμός, γεωλογικός, πολιτιστικός, αρχαιολογικός, βιομηχανικός, καταδυτικός, ιαματικός, συνεδριακός, θρησκευτικός κλπ.), που σε αντίθεση με το μοντέλο του μαζικού τουρισμού (ήλιος και θάλασσα) που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, αποτελεί τη σύγχρονη μορφή του τουρισμού, που μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να αυξήσει σημαντικά το τουριστικό ρεύμα, να δώσει ώθηση και σε άλλους παραγωγικούς τομείς, να στηρίξει την παραμονή των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων στα νησιά.

ατλ: Η έννοια της νησιωτικότητας δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη. Πως τοποθετείστε σε αυτό το καίριο ζήτημα;
ΝΣ: Η νησιωτικότητα ως εφαρμοσμένη πολιτική της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, παρότι έχει θεσμοθετηθεί τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, παραμένει στα αζήτητα. Η μοναδική εφαρμογή της νησιωτικότητας, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, με το μνημόνιο 2 ουσιαστικά καταργούνται και ανοιχτό μένει μόνο ένα παραθυράκι για την τελική διαμόρφωση του νέου φορολογικού νόμου μέχρι τον Ιούνιο. Επιπλέον η προβληματική ακτοπλοϊκή διασύνδεση ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, δημιουργούν συνθήκες απομόνωσης πολλών νησιών, ενώ η μετάθεση εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου στις καλένδες και η διατήρηση ακριβών ναύλων, επιτείνουν την ύφεση στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Ακόμα η σοβαρή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με νοσοκομεία και κέντρα υγείας χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, με διακομιδές έκτακτων περιστατικών σε τριτοκοσμικές συνθήκες, η συνεχιζόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, η απειλούμενη εκποίηση περιοχών εξαιρετικού κάλλους με διαδικασίες fast trak, συνθέτουν τη ζοφερή εικόνα του νησιωτικού μας χώρου και συνιστούν το αποτέλεσμα των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Χρέος δικό μας και ταυτόχρονα στοίχημα είναι να επεξεργαστούμε ολοκληρωμένες θέσεις για τη νησιωτικότητα . Σε διάλογο με την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και τα κινήματα των πολιτών, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα και στρατηγική διεκδικήσεων και αγώνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Νησιωτικότητα δεν μπορεί να περιμένουμε να παραχωρηθεί από τα πάνω, πρέπει να κερδηθεί από τα κάτω.

ατλ: Πως βλέπετε το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης;
ΝΣ: Στις σημερινές συνθήκες καθίσταται επιτακτικό να προτείνουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης, που θα παίρνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών κοινωνιών. Από την άλλη αυτό το σχέδιο θα πρέπει να θέτει τις βάσεις για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών μας. Το σχέδιο αυτό πρέπει να έχει ως άμεσες προτεραιότητες:
– τη συνέχιση του ειδικού καθεστώτος στο Αιγαίο με τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ
– τη συνέχιση των φοροαπαλλαγών για τα μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους
– τη θεσμική κατοχύρωση ενός ελάχιστου δημόσιου συγκοινωνιακού δικτύου με ισχυρή ακτοπλοΐα με ταχτικές, προγραμματισμένες, γρήγορες και ασφαλείς συνδέσεις
– τη δημιουργία ενός δημόσιου – κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, με πρωταρχικό καθήκον την εξασφάλιση της κάλυψης των λεγόμενων άγονων γραμμών και τη ρυθμιστική του παρέμβαση συνολικά στο σύστημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ο φορέας αυτός θα είναι υπεύθυνος για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων και η διαχείριση του συγκεκριμένου στόλου, θα γίνεται είτε από τον ίδιο το φορέα, είτε με leasing ή με προγραμματικές συμφωνίες με την τοπική αυτοδιοίκηση.
– την αντιμετώπιση της ακρίβειας των εισιτηρίων με την καθιέρωση της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου». Ίδιος ναύλος για ίσο μεταφορικό έργο. Ίση μεταχείριση πολιτών ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα.
– τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, μέσω άμεσης αντιμετώπισης της στελέχωσης των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη δημιουργία Περιφερειακών ΕΚΑΒ κατάλληλα στελεχωμένων και εξοπλισμένων, καθώς και με – την εφαρμογή της τηλεϊατρικής
– τη δρομολόγηση Χωροταξικού Σχεδιασμού ανά νησί, ως όρου και προϋπόθεσης για βιώσιμη ανάπτυξη. Κύριος στόχος του ο καθορισμός ζωνών και χρήσεων γης (οικιστική, τουριστική, γεωργική, βιομηχανική, φυσικού κάλλους κλπ), μέσα από τις οποίες θα προκύπτουν σαφώς οι αντίστοιχοι όροι δόμησης, καθώς και οι περιοχές απόλυτης ή μερικής προστασίας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη