Σαντορίνη: Απεβίωσε ο Λευτέρης Γύζης

Θλίψη έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Σαντορίνης η είδηση της ξαφνικής απώλειας του Λευτέρη Γύζη, μιας έντονης προσωπικότητας, με σημαντική κοινωνική προσφορά και πολιτική δράση.

Ο Λευτέρης Γύζης γεννήθηκε στις 19/5/1947 και απεβίωσε χθες, Δευτέρα 31/1/2022. Επί πολλά χρόνια αντιμετώπιζε θέματα υγείας τα οποία αντιμαχόταν με μεγάλο σθένος.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ήταν έντονη. Στις αρχές τις δεκαετίας του ’80 διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων, επί νομαρχίας Ε. Παπαζώη, ενώ την τετραετία 2006-2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Θήρας με την παράταξη του Α. Ρούσσου από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε αργότερα.

Είχε επίσης ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του καταστατικού του Ιδρύματος Λ. & Ε. Νομικού (Τελεφερίκ). Με επιστολή του μάλιστα προς το Ίδρυμα, ο επικεφαλής της Θηραϊκής Πολιτείας Νίκος Ζώρζος, καλεί να συνέλθει το ΔΣ για να αποδώσει τιμή στον εκλιπόντα, “καθώς ήταν σημαντικός συντελεστής της οργάνωσης και λειτουργίας του, επιλεγμένος από τους δωρητές, και είχε σημαντικότατη συνεισφορά στη δημόσια ζωή του τόπου”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η κηδεία του θα γίνει στην Αθήνα, παρουσία μόνο της στενής οικογένειάς του.

Ελισάβετ Παπαζώη για τον Λευτέρη Γύζη: Η Σαντορίνη σου χρωστάει πολλά
Η πρώην υπουργός και πρώην νομάρχης Κυκλάδων Ελισάβετ Παπαζώη έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο μήνυμα:

“Αγαπημένε Λευτέρη,

Είναι δύσκολο για εμάς τους φίλους σου, να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή τη φορά σε αποχαιρετούμε πραγματικά. Από τότε που η αρρώστια σου σε καθήλωσε, είχαμε όλοι αποκτήσει τη βεβαιότητα, ότι μετά από κάθε σοβαρή κρίση υγείας και επείγουσα μεταφορά σου στην Αθήνα, ακολουθούσε πάντα η επιστροφή σου στην αγαπημένη σου Σαντορίνη. Αυτή τη φορά έφυγες ήρεμα μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.

Από τη δεκαετία του 80, όταν σε πρωτογνώρισα ως νομαρχιακό σύμβουλο, σθεναρό μαχητή της Σαντορίνης, αλλά και στη συνέχεια σε όλη σου τη ζωή, ήσουν πάντα παρών στα κοινά της Σαντορίνης, για να αποτρέψεις τα κακώς κείμενα και να προωθήσεις προτάσεις για το γενικότερο κοινό καλό. Η Σαντορίνη σου χρωστάει πολλά, όχι μόνο το τελεφερίκ.

Εάν σκιαγραφήσω κάποια σταθερά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου, που σπανίζουν στην εποχή μας, θα αναφερόμουνα στην απόλυτη εντιμότητά σου, στη βαθειά ανιδιοτέλεια, στο αίσθημα δικαίου και αξιοπρέπειας και στη γενναιοδωρία σου. Αυτό το μοναδικό ήθος σου είναι και η κληρονομιά που αφήνεις στην ακούραστη σύντροφο σου, την αγαπημένη Τώνια, στον υιό σου Πέτρο και στα εγγόνια σου.

Σε αποχαιρετώ αγαπημένε φίλε Λευτέρη, με ένα βαθύ αίσθημα οδύνης για την απώλειά σου.
Ελισάβετ Παπαζώη”

Αντώνης Σιγάλας για Λευτέρη Γύζη: Ένας φλογερός Σαντορινιός πατριώτης
Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του για τον χαμό του Λευτέρη Γύζη, ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας αναφέρει:

O Λευτέρης Γύζης, ένας φλογερός Σαντορινιός πατριώτης έφυγε από κοντά μας.     Ανιδιοτελής, έντιμος, μαχητικός και δημιουργικός υπηρέτησε τη Σαντορίνη μέσα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης και του Ιδρύματος Νομικού. Γόνιμος σε ιδέες υπήρξε ο εμπνευστής αρκετών σημαντικών έργων για την Σαντορίνη. 

Παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, ουδέποτε έπαψε να ενδιαφέρεται για την πρόοδο του αγαπημένου του νησιού. 

Τον αποχαιρετούμε με θλίψη και ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια του, υποσχόμενοι ότι θα τον θυμόμαστε πάντα. 

Καλό σου ταξίδι Λευτέρη.”

Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού: Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη και του υποσχόμαστε ότι δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ
Σε αποχαιρετιστήριο μήνυμα για την απώλεια του Ελευθέριου Γύζη, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, Γουλιέλμος Μπάικας, σημειώνει:

“Ο θάνατος του Λευτέρη Γύζη συνιστά τεράστια απώλεια για τη Σαντορίνη, το νησί που αγάπησε ο Λευτέρης και υπηρέτησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Οραματίστηκε και συνέβαλε να υλοποιηθούν έργα μακράς πνοής για τη Σαντορίνη, με σημαντικότερο το Τελεφερίκ, του οποίου η σημασία για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας είναι ανυπολόγιστη.

Ο Λευτέρης, που απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης του ζεύγους Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη του καταστατικού και στη δημιουργία του Ιδρύματος και εν τέλει στη λειτουργία του Τελεφερίκ, το οποίο, εκτός από σημαντικό έργο υποδομής, αποτελεί ανεκτίμητη πηγή εσόδων για τον ∆ήμο και το νησί μας.

Υπηρέτησε τους Σκοπούς του Ιδρύματος ως ∆ιευθύνων Σύμβουλος και ως Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου. Για την όλη συμβολή του στο Ίδρυμα, του απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου ∆ιευθύνοντος Συμβούλου του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού.

Ως πρόεδρος του ∆.Σ. του Ιδρύματος, εκφράζοντας και τα συναισθήματα των υπολοίπων μελών της ∆ιοίκησης, αποχαιρετώ με βαθιά θλίψη και συγκίνηση τον αγαπημένο μας Λευτέρη, ευχόμενοι κουράγιο και δύναμη στην οικογένειά του.

Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη και του υποσχόμαστε ότι δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.”

Μανόλης Ορφανός για Λευτέρη Γύζη: Ένας ξεχωριστός και αγαπημένος άνθρωπος της Σαντορίνης
Σε μήνυμά του για την απώλεια του Λευτέρη Γύζη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Τώρα! Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά” Μανόλης Ορφανός αναφέρει τα παρακάτω:

“Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του Λευτέρη Γύζη. Ενός ανθρώπου που πρόσφερε στον τόπο μας, ενός συμπολίτη μας γνήσιου εκφραστή των λαϊκών αγώνων, με ξεχωριστή προσωπικότητα, με κοινωνική, πολιτική κι αυτοδιοικητική προσφορά.

Βαθύτατα προοδευτικός και δημοκράτης. Ο Λευτέρης απ’ όπου και αν πέρασε άφησε το δημιουργικό του αποτύπωμα. Πάντα προς όφελος των συμπολιτών του. Πάντα με τον ευθύ και καθαρό χαρακτήρα του, αποτέλεσε ένα πολιτικό κεφάλαιο στον τόπο του.

Έτσι θα τον θυμόμαστε όλοι όσοι είχαμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε από κοντά. Έτσι θα τον θυμούνται όλοι οι συμπολίτες μας απ’ όπου και αν πέρασε. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του που τόσο αγαπούσε και ο ίδιος. Ο θάνατος του ήδη μας κοστίζει.”

Βαγγέλης Σιγάλας: Έφυγε και ο Λευτέρης Γύζης
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου Βαγγέλης Σιγάλας, στο μήνυμά του για τον Λευτέρη Γύζη αναφέρει:

“Η συνεισφορά του Λευτέρη Γύζη στην κατασκευή και λειτουργία του τελεφερίκ είναι αδιαμφισβήτητη. Η συμμετοχή του στα κοινά και ιδιαίτερα στα όργανα της τότε  Νομαρχιακής Διοίκησης υπήρξε σημαντική.

Πολιτικά διαφωνούσαμε. Ήταν όμως αντίπαλος που ήξερε να κάνει ορθή πολιτική αντιπαράθεση. Παρά τις πολιτικές μας αντιθέσεις, οδηγηθήκαμε σε κοινή πορεία και η δεκαετία του ’80 βρήκε τη Σαντορίνη να λύνει πολλά από τα προβλήματα που τότε την απασχολούσαν (λειτουργία τελεφερίκ, ποσοστό ημιονηγών, κλείσιμο ορυχείων, αγορά κοινοτικών λεωφορείων κ.λ.π )

Αποχαιρετώ τον συναγωνιστή Λευτέρη Γύζη και εκφράζω στην οικογένειά του τα θερμά μου συλλυπητήρια”.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη