20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αποκατάσταση και ανάδειξη των περιηγητικών δικτύων στα νησιά των Κυκλάδων

Share

Στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα του περιηγητικού-περιπατητικού τουρισμού, το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει το έργο της αποκατάστασης διέλευσης και ανάδειξης των παλαιών λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών στα νησιά των Κυκλάδων, που έχουν χαρακτηριστεί ως Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος.

Στα περισσότερα νησιά εκτελέστηκαν πρόσφατα και συνεχίζονται ακόμα δράσεις ανανέωσης, διεύρυνσης, εμπλουτισμού και αποκατάστασης διέλευσης των περιηγητικών δικτύων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία της Περιφέρειας με τη διεθνούς κύρους και εμβέλειας Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα:

Αμοργός: ​Επικαιροποιήθηκε και διευρύνθηκε από την Περιφέρεια το περιηγητικό δίκτυο του νησιού. Αποκαταστάθηκε από τον Δήμο η διέλευση σε μεγάλο μέρος του δικτύου, κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε από την Περιφέρεια το υλικό σήμανσης και προβολής στο πεδίο στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου. Η κατασκευή και τοποθέτηση του υπόλοιπου υλικού έχει προγραμματιστεί να γίνει μέχρι το τέλος του 2018.

Ανάφη: Έχει κατά 80% ολοκληρωθεί, με τη συμμετοχή του Δήμου, το έργο αποκατάστασης, σήμανσης και προβολής στο πεδίο του δικτύου Διαδρομών. Το έργο θα συμπληρωθεί στην τρέχουσα περίοδο.

Άνδρος: Από την Περιφέρεια είχε εγκριθεί πίστωση για το 2018 για το έργο αποκατάστασης διέλευσης κατά τόπους στο διεθνώς πιστοποιημένο δίκτυο Διαδρομών του νησιού Andros Routes, το οποίο διαχειρίζεται και λειτουργεί υποδειγματικά η εθελοντική ομάδα Andros Routes μέσω της ΑΜΚΕ “Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου”. Η δράση, παρά το ότι επανειλημμένα υποστηρίχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας στα εγκριτικά όργανα εκκρεμεί επειδή προσέκρουσε σε διαδικαστικά κωλύματα.

Κέα: ​Ολοκληρώθηκε από τον Δήμο το έργο της αποκατάστασης διέλευσης του δικτύου και από την Περιφέρεια το έργο σήμανσης των Διαδρομών της βόρειας και δυτικής Κέας. Το έργο σήμανσης και προβολής στο πεδίο του κεντρικού και ανατολικού τμήματος του νησιού ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το Δήμο με την εποπτεία της Περιφέρειας.

[adning id="140783"]

Κύθνος: Επικαιροποιήθηκε το περιηγητικό δίκτυο του νησιού και βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης, σήμανσης και προβολής στο πεδίο των Διαδρομών, με τη συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών φορέων του νησιού και του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ.

Δονούσα: ​Ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης, σήμανσης και προβολής στο πεδίο του δικτύου Διαδρομών, με οργανωμένες πρωτοβουλίες των δύο τοπικών συλλογικών φορέων του νησιού και με τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ηρακλειά: Κατασκευάστηκε και είναι έτοιμο για τοποθέτηση στο πεδίο το υλικό σήμανσης και προβολής του περιηγητικού δικτύου στο πεδίο, με τη συμμετοχή επίσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Νάξος: ​Ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας το έργο αποκατάστασης διέλευσης και συμπλήρωσης της σήμανσης σε έντεκα Διαδρομές του δικτύου. Μέχρι το τέλος του 2018 έχει προγραμματιστεί να γίνει η τοποθέτηση του υλικού σήμανσης και προβολής στο πεδίο σε άλλες δύο Διαδρομές, στην παραγωγή του οποίου συμμετέχουν οι φορείς επαγγελματιών τουρισμού.

Πάρος: Οριστικοποιήθηκε το περιηγητικό δίκτυο του νησιού και έχει προγραμματιστεί η παραγωγή και τοποθέτηση του υλικού σήμανσης στο σύνολό του, με τη συμβολή του Δήμου και των επαγγελματιών τουρισμού. Έχει ήδη τοποθετηθεί το υλικό προβολής του δικτύου στο πεδίο-πληροφοριακοί πίνακες-χάρτες ειδικών προδιαγραφών.

Σύρος: ​Το δίκτυο έχει επικαιροποιηθεί και έχει προγραμματιστεί η ανανέωση και συμπλήρωση της σήμανσης για το 1ο εξάμηνο 2019. Αποκατάσταση διέλευσης κατά τόπους θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο. Στο έργο συμμετέχει η νεοσύστατη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση “Απάνω Μεριά Σύρου’. Έτοιμο για χρήση είναι το υλικό προβολής στο πεδίο – δύο πληροφοριακοί πίνακες-χάρτες ειδικών προδιαγραφών.

[adning id="140783"]

Τήνος: Από την Περιφέρεια εκπονήθηκε σχέδιο πλήρους ανανέωσης και διεύρυνσης του περιηγητικού δικτύου του νησιού, βάσει του οποίου κατασκευάστηκε υλικό σήμανσης και προβολής στο πεδίο, μέρος του οποίου έχει ήδη τοποθετηθεί. Παράλληλα, έγιναν εργασίες καθαρισμού από τον Δήμο σε μεγάλο μέρος του δικτύου. Η Περιφέρεια έχει προτείνει προς τον Δήμο κοινή δράση των δύο φορέων, με προοπτική την ενσωμάτωση του νέου περιηγητικού δικτύου στη δράση Tinos Trails.

Φολέγανδρος: Διευρύνθηκε και οριστικοποιήθηκε το περιηγητικό δίκτυο του νησιού. Πλήρης αποκατάσταση διέλευσης του δικτύου, καθώς και τοποθέτηση του υλικού σήμανσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Ορειβατικό Σύλλογο Φυλής, με τη συμβολή του Δήμου και την εποπτεία της Περιφέρειας. Από την Περιφέρεια τοποθετήθηκε το υλικό προβολής στο πεδίο – δύο πληροφοριακοί πίνακες-χάρτες ειδικών προδιαγραφών, ενώ έχει δρομολογηθεί η συμπλήρωση του υλικού σήμανσης.

Μέσα στο 2019 προγραμματίζονται συνεργασίες με τους Δήμους των νησιών Σερίφου, Κιμώλου, Μήλου, Ίου, Σικίνου και Σαντορίνης, για τη μεθόδευση κοινών πρωτοβουλιών επικαιροποίησης, βελτίωσης και ενίσχυσης της υποδομής των περιηγητικών τους δικτύων, ενώ για τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια η Περιφέρεια δηλώνει ανοιχτή σε ενδεχόμενες προτάσεις κοινής δράσης από τους αντίστοιχους ΟΤΑ και τοπικούς φορείς.

“Σε κάθε περίπτωση, για τη διατήρηση των περιηγητικών δικτύων σε υψηλά επίπεδα, με στόχο την αναγνώριση και προβολή τους σε διεθνή κλίμακα, προϋπόθεση είναι η διαρκής μέριμνα στην ετήσια συντήρηση και βελτίωση διέλευσης των μονοπατιών. Προκρίνοντας στην παραπάνω βάση τη μόνιμη και διαρκή συνεργασία των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ταχείας ένταξης των περιηγητικών δικτύων των Κυκλάδων στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών και πιστοποίησής τους σύμφωνα με τις πρακτικές της διεθνούς πεζοπορίας” επισημαίνει το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας σε ανακοίνωσή του.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη