Στο πλαίσιο της πρόληψης, περιβαλλοντικής ελάφρυνσης και βελτίωσης του οικολογικού αποτυπώματος η πολύ δραστήρια περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action γνωστοποίησε τα αποτελέσματα των δράσεων που έφερε σε πέρας το 2019. Δράσεις που που όχι μόνο μείωσαν τον όγκο των κρυμμένων στη θάλασσα απορριμμάτων, αλλά συνέβαλαν και στον εντοπισμό, την καταγραφή, την μελέτη και τη διαχείριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη Σαντορίνη, που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκαν συνολικά έξι παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί. Οι τέσσερις έγιναν με οργάνωση του Dive In Action, ο ένας ήταν συνδιοργάνωση με τα καταδυτικά κέντρα του νησιού και ένας ακόμα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το All For Blue, όπου συμμετείχε και το Dive In Action. Επίσης έγιναν συνοδευτικές δράσεις ενημερωτικής φύσης.
Οι καθαρισμοί
Σε όλες τις δράσεις των υποβρύχιων καθαρισμών, οι ομάδες εθελοντών και συμμετεχόντων, ενημερώθηκαν για την θαλάσσια ρύπανση, ενώ λάμβαναν κατευθύνσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένα της κάθε δράσης, βάσει των υπολογιζόμενων ευρημάτων, τεχνικών κριτηρίων ανέλκυσης και την ιεράρχηση των ανελκυόμενων ρύπων. Ακολουθήθηκαν πιστά όλοι οι κανόνες συντηρητικού προφίλ κατάδυσης και χρησιμοποιήθηκαν όλα τα ενδεικνυόμενα τεχνικά μέσα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Τόσο οι καταγραφές των ευρημάτων όσο και οι υποθαλάσσιες παρατηρήσεις χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας για την περαιτέρω πορεία. Συνολικά στις δράσεις ολοκληρώθηκαν όλοι οι στόχοι με απόλυτη επιτυχία.
Τα αποτελέσματα των καθαρισμών συνοπτικά έχουν ως εξής:
– 1/4/2019, Υποβρύχιος καθαρισμός καθαρισμός στην Περίσσα: συγκεντρώθηκαν 80 κιλά θαλάσσια απορρίμματα
– 7/4/2019, Παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός στις Αποθήκες Ακρωτηρίου: συγκεντρώθηκαν 340 κιλά απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 160 προήλθαν από τον βυθό της καλντέρας
– 31/7/2019, Παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός στις Αποθήκες Ακρωτηρίου, στοχευμένος στα μικρά πλαστικά και μικροπλαστικά: συγκεντρώθηκαν 350 κιλά απορριμμάτων*
– 21/9/2019, Παράκτιος δειγματοληπτικός καθαρισμός για τις καταγραφές του Citizen Science project στις Αποθήκες Ακρωτηρίου: συγκεντρώθηκαν 40 κιλά πλαστικά απορρίμματα σε κατάσταση κοινής αποσύνθεσης από 2 έως 5 χρόνια
– 28/9/2019 Υποβρύχιος καθαρισμός στον Όρμο Ταξιάρχη στη Νέα Καμένη: συγκεντρώθηκαν 305 κιλά απορρίμματα και η απομάκρυνσή τους έγινε με τη συνδρομή του “Τυφώνα”, του πρώτου Ελληνικού πλοίου συλλογής, διαχωρισμού και μεταφοράς σκουπιδιών από δυσπρόσιτες παραλίες*
– 11/11/2019, Υποβρύχιος καθαρισμός στο Αμμούδι Οίας: συγκεντρώθηκαν 327 κιλά απορριμμάτων*
* Οι τρεις καθαρισμοί έγιναν στο πλαίσιο των προγραμμάτων Pollution Prevention 2019 ή Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη
Οι συνοδευτικές δράσεις
Κατά την υλοποίηση των συνοδευτικών δράσεων, ανάλογα με το περιεχόμενο της κάθε μιας, επετεύχθη η άμεση και ολοκληρωμένη ενημέρωση σε ζητήματα περιβαλλοντικής και θαλάσσιας περιβαλλοντικής ρύπανσης. Οι στόχοι των δράσεων υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία είτε με τη μορφή εργαστηρίου, είτε με τη μορφή πρακτικών εφαρμογών.
Στις ενημερωτικές δράσεις συμπεριλαμβάνονται μια ημερίδα για το περιβάλλον και τα μικρά πλαστικά που βρίσκονται γύρω μας, η υποστήριξη των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η iSea στο πλαίσιο του προγράμματος “Φά’ το πριν τα φάει”, καθώς και το Infokiosk, o κινητός ενημερωτικός σταθμός του Dive In Action που ταξίδεψε σε κεντρικά σημεία του νησιού με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και τις προτάσεις λύσεων με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους.
Συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα υποδεικνύουν την αναγκαιότητα συνεργασιών ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη στην πηγή και ο περιορισμός της έκτασης της θαλάσσιας περιβαλλοντικής ρύπανσης. Οι καταγραφές και παρατηρήσεις από τις δράσεις του 2019 αναδεικνύουν ως κυρίαρχο είδος απορριμμάτων τα πλαστικά μιας χρήσης και οι πλαστικές συσκευασίες ειδών οικιακής χρήσης. Ακολουθούν τα προϊόντα συσκευασίας από αλουμίνιο και μέταλλο.
Όπως αναφέρει το Dive In Action: “Η πρώτη εικόνα που εξάγεται από τις καταγραφές είναι ο σχεδιασμός των αξόνων δράσης στις εστίες που συγκεντρώνουν το πρόβλημα και τα σημεία όπου η επιβάρυνση ελέγχεται χρονικά ώστε να περιοριστεί η διεύρυνση και επιτυγχάνεται η ποσοστική οριοθέτηση. Σε παράλληλο χρόνο με την κατάρτιση κατάλληλου ενημερωτικού προγράμματος που απευθύνεται σε τομείς του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και των εγγενών πηγών, με την ανάπτυξη κι εφαρμογή πολιτικών και δράσεων για την πρόληψη της χρήσης πλαστικών και την αντικατάσταση της χρήσης των πλαστικών μίας χρήσεως, σηματοδοτείται και καταγράφεται ο περιορισμός της θαλάσσιας περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Ακολούθως σε δεύτερη φάση με τον κατάλληλο σχεδιασμό συνεργατικά Τοπικοί Φορείς και εξειδικευμένες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις προχωρούν στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και δράσεων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή των αστικών στερεών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των βιοαποβλήτων”.
Οι πρώτοι στόχοι του 2020
Το Dive In Action ξεκινά την νέα χρονιά με δύο αρχικά προγράμματα για την θαλάσσια περιβαλλοντική συντήρηση. Η δομή των προγραμμάτων αφορά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την θαλάσσια προστασία και τη δημιουργία δικτύου συνεργατών σε αλλά νησιά, με το εισαγωγικό “Envi-net 2020” και την καταγραφή των πρώτων συγκριτικών αποτελεσμάτων στην θαλάσσια παρατήρηση με το “Insight Sea 19/20”. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.